Jeg var skoleassistent og jobbet i en spesialklasse. Midt i undervisningen tok læreren jeg jobbet sammen med grep rundt puppene mine og fortalte at han hadde hatt en erotisk drøm om meg, og at han hadde våknet med en voldsom ereksjon. Jeg ble forferdelig flau. Jeg var 22 år gammel. Fortalte det til min kjæreste og min mor, og de ble også forferdet, men ingen tenkte på å melde fra til noen. Hvis jeg hadde sagt fra til ledelsen ville det blitt vanskelig for meg å fortsette i jobben. Jeg tenkte nok også på hvor flaut det var, og å si fra ville gjort det enda verre. Så jeg tiet episoden i hjel. Kvinne (52)

Da jeg danset med direktøren, lot han meg kjenne og fortalte hvor lyst han hadde på meg. Da jeg fortalte det til personalansvarlig, ble jeg sagt opp. Kvinne (48)

Jeg jobber i en bokhandel der vi har stort fokus på godt humør og å spre glede i våre butikker, men vi verken hinter til eller ønsker at kunder skal røre oss eller si upassende ting. Likevel hender det flere små episoder der kunder oppfører seg upassende. Når vi skriver store plakater for hånd må dette av plasshensyn gjøres på gulvet. Jeg har opplevd flere ganger at kunder har stilt seg foran meg mens jeg ligger på gulvet og skriver, og sier «jaså, du har lagt deg på alle fire for meg?» Jeg har reagert enten ved å ikke si noe, eller si «unnskyld meg?!» høyt. Alle gangene har endt med at de ikke har sagt noe mer, og gått ut. Kvinne (25)

Når man jobber med eldre er det alltid noen som tenker at de unge pleierne er det greit å «tulle» litt med. Stadig vekk blir vi «knepet» på rumpen, strøket på kinn, låret, ryggen, armene. Noen kommentarer kunne de spart seg, og enkelte komplementer kunne vært unevnt. Kvinne (21)

Det er ikke uvanlig at vi blir tafset på når jentegjengen går ut på byen, flertallet av gangene har noen prøvd å knipe på puppene eller rumpen, eller stikke hånden under kjolen. En gang var det en som sto bak meg å prøvde å stikke fingrene sine opp i rumpen min. Da jeg snudde meg, løp han vekk. Jeg sa ifra til vakten om det som hadde skjedd, men fikk til svar at det måtte man regne med når man ute på byen og når man gikk lettkledd. Ble målløs, så jeg gikk bare. Dessverre er de tingene som har skjedd meg ikke uvanlig nå til dags, og jeg håper at metoo- kampanjen kan få til en forandring. Kvinne (28)

Har opplevd utallige situasjoner i sosiale sammenhenger, oftest med alkohol innblandet. Det groveste var en overordnet som ville ordne en fast ansettelse hvis jeg ble med opp på hotellrommet. Jeg var 20, han 45 og direktør. Kvinne (42)

Det har blitt stadig vanligere at menn jeg har jobbet med har sett på det som greit å gi uønsket oppmerksomhet, fylleringe, sende meldinger og bilder, ta på kroppen min og kysse meg i fjeset, og at dette er noe jeg bare må finne meg i, fra kollegaer og kunder. Kvinne (25)

Metoo setter søkelyset på et utrolig utbredt problem. Det er viktig fordi folk flest ikke aner hvor ekstremt vanlig det er med seksuelt krenkende oppførsel i arbeidslivet. Kvinne (33)

Jeg har opplevd psykisk trakassering og uønsket fysisk seksuell kontakt fra en eldre kollega over lengre tid. Jeg har varslet leder, som ikke har tatt tak i saken. Hendelsene har ikke fått noen konsekvenser for kollegaen min, mens jeg har vært sykemeldt i ett år. Kvinne (42)

Opplevde seksuell trakassering da jeg jobbet som ekstrahjelp i et kjøkken på et høyfjellshotell. Var 19–20 år. Kokken klådde over hele meg og skulle til stadighet ha meg på fanget. Toppet seg da jeg sto bøyd over den automatiske potetskrelleren. Da tok han hånden opp mellom beina på meg og knep meg i kjønnsorganet mitt. Ga beskjed til personalsjefen ved hotellet og fikk til svar at jeg kunne jo bare slutte, det var ikke vanskelig å finne en erstatter for meg. Så jeg sluttet. Kvinne (48)

Sjefen var svært pågående, både fysisk og verbalt, på julebord, og ville ha seksuell omgang. Jeg sluttet på dagen i jobben. I min nye jobb var det en mannlig kollega som kom med fysisk tilnærmelser og som verbalt ga tydelig uttrykk for å ville ha seksuell omgang. Sa ifra at dette er uønsket fra min side, men han driver enda på. Har pågått nå i 4 år. Har skjønt at dette er måten han er på med flere av kollegaene på. Noen liker det tilsynelatende, men andre ikke. Kvinne (47)

Jeg var på reise til utlandet med jobben, 40 mannfolk og meg. En leder på høyt nivå i Norge sa at ha ville hjelpe meg opp og frem dersom jeg ble med han på rommet. Til tross for at andre hørte på ga han seg ikke, og maste og maste på meg. Varslet min sjef flere ganger, og vedkommende innrømmet ovenfor min sjef hva som hadde skjedd. Likevel var fikk jeg beskjed om at jeg måtte bare godta det, for han kom aldri til å forsvinne. Etter ny maktdemonstrasjon av samme person flere år senere varslet jeg på nytt. 10 dager senere ble jeg oppsagt på jobben. De nekter for at det hadde noe med saken å gjøre. Kvinne (40)

Da jeg jobbet i utelivsbransjen traff jeg sjefen en kveld jeg var ute på byen med venner. Han fortalte hvor sexy og hvor utrolig dyktig jeg var. Han kunne tenke seg å ha meg som restaurantsjef. Jeg forsto ganske fort at dette bare var «fylleprat» og at han egentlig ville noe mer. Jeg forsøkte å «fnise» det vekk. Senere på natten sendte han flere sms hvor han kommenterte utseende mitt, blant annet brystene mine. Jeg syns det hele var ubehagelig og jeg følte meg rett og slett skitten, men jeg sa ingenting. Jeg tok ikke noe skade ut av dette, men det betyr jo ikke at det var greit. Ingen tenkte noensinne på å melde fra til ledelsen på den tiden. Vi hadde litt mer sånn «han er nå bare sånn»-holdning. Ellers har jeg blitt «grabbed by my pussy» som de sier så fint et par ganger på byen – det har resultert i en ørefik. Som servitør og bartender er man ofte utsatt for seksuelle krenkelser, det er nesten normalisert i den bransjen.... Hvorfor er det egentlig sånn? Kvinne (33)

Jeg har egentlig aldri tenkt på at et klyp i rumpen eller tafsing utført av en kvinne mot en mann var galt, men jeg ser at det rent objektivt er like ille som når en mann gjør det. Balansen ser ut til å ha endret seg, ikke på en god måte hvor vi menn blir mer respektfulle for kvinner, men at kvinner synker nedover mot våres nivå. Vi får håpe at kampanjen kan løfte både kvinner og menn til et høyere nivå. Mann (35)

Ofte på jobb som vekter i utelivet kommer både kvinner og menn og legger an på meg. Det som i all hovedsak skjer er at de spør om sex etter jeg er ferdig på jobb. De velger ofte å klå, kysse og beføle meg, selv om jeg ikke er interessert tilbake. Det er mest kvinner. De er beruset, men det er vel ingen unnskyldning? Har blitt befølt utallige ganger på kjønsorganet, og kysset veldig mange ganger. Det er overaskende hvor mange jenter som ikke tar nei for et svar. Mann (23)

Vedkommede som min sak gjelder mistet jobben. Det er bra. Men det ble laget unnskyldninger fra ledelsen for hvorfor han seksuelt trakasserte flere kvinner og utnyttet sin stilling. Jeg opplevde at det var helt irrelevant informasjon. Fokus burde ha vært på oss som ble utsatt. Jeg ville mye heller ha blitt møtt med «dette skulle ikke ha skjedd» enn en haug med bortforklaringer. Det var ikke min jobb å forstå ham. Hans jobb var å hjelpe meg. I stedet krenket han meg. Kvinne (36)

Seksuell trakassering

I samarbeid med Nettavisen og de andre avisene i eierkonsernet Amedia har BA undersøkt omfanget av seksuell trakassering.

Analysefirmaet YouGov har gjennomført en landsomfattende undersøkelse blant 2019 respondenter over 18 år, om deres erfaringer med seksuell trakassering.

Én av tre av de spurte oppgir at de har opplevd seksuell trakassering.

 Det er kvinner som opplever mest seksuell trakassering. Blant kvinnene var det 44 prosent som oppga at de aldri var utsatt for det, mens 75 prosent av mennene fortalte det samme.

Omtrent én av fem prosent mellom 18 og 39 år oppgir at det var en person i en lederrolle som sto bak trakasseringen, mens nesten 40 prosent av respondentene mellom 40 og 60 oppgir det samme.

Respondentene ble bedt om å rangere hvor alvorlig de oppfattet trakasseringen, på en skala fra én til seks. Nesten 40 prosent av kvinnene plasserer hendelsene de er utsatt for i de to mest alvorlige kategoriene.

BA har også bedt våre lokale lesere om å svare på noen spørsmål om erfaringer med seksuell trakassering.

Av dem som svarte på undersøkelsen var det et overveldende flertall (73 %) som støtter den verdensomspennende metoo-kampanjen, som siden i fjor høst har satt søkelyset på seksuell trakassering.

57 prosent tror at dette vil føre til varige samfunnsendringer.

På disse sidene presenterer vi utdrag fra noen av historiene leserne har kommet med. Undersøkelsen har vært helt anonym.