Nazi-porten er ikke den originale

Porten som ble stjålet fra konsentrasjonsleiren Dachau, er ikke den orginale fra krigen, men en rekonstruksjon fra 1965.

Porten som ble stjålet fra konsentrasjonsleiren Dachau, er ikke den orginale fra krigen, men en rekonstruksjon fra 1965. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Porten som ble stjålet fra konsentrasjonsleiren Dachau, er ikke den originale fra krigen, men en rekonstruksjon fra 1965.

DEL

Fredag ble det stor oppstandelse da politiet i Bergen meldte om en stjålet jernport med den berømte teksten «Arbeit macht frei» fra den tidligere konsentrasjonsleiren i Dachau i Tyskland.

Porten var funnet på Gaupås i Bergen.

Les også: Port til tysk konsentrasjonsleir funnet i Bergen

Nå viser det seg at porten ikke er den originale fra krigen, men en rekonstruksjon fra 1965, skriver Süddeutsche Zeitung.

Det var Bygdanytt som først omtalte saken.

Den tyske smeden Michael Poitner forklarer til den tyske avisen at porten som er funnet i Bergen er trolig en kopi av den originale porten som ble laget i 1936.

– Den ble laget i 1965 for åpningen av minnestedet med en opprinnelige inskripsjonen «Arbeit Macht Frei». Den originale porten forsvant under krigen.

– Minnet lever videre

Han sier at porten er et svært viktig monument for Holocaust-overlevende, men også for fremtidige generasjoner.

– Nå når porten er funnet igjen, lever minnet videre, påpeker han. 

Det var for to år siden at ukjente gjerningsmenn stjal den 100 kilo tunge porten til den historiske Jourhaus i Dachau konsentrasjonsleir.

Han forteller at det er forskjell mellom originalen og den rekonstruerte porten, men bare minimale forskjeller på enkelte tegn.

– Som å finne igjen et savnet barn

Poitner har i etterkant av tyveriet laget en port som erstatter rekonstruksjonen.

– Jeg er svært glad for at de har funnet porten i Bergen. For meg er det nesten som man finner igjen et savnet barn, sier den entusiastiske smeden.

Og viser til at hans port må vike.

– Den tar vi opp i museet slik at vi kan fortelle historien om tyveriet, sier han.

Fakta om Dachau konsentrasjonsleir

* Dachau-leiren utenfor München i delstaten Bayern ble åpnet 22. mars 1933, bare to måneder etter at Adolf Hitler kom til makten i Tyskland.

* Leiren var opprinnelig tiltenkt politiske fanger, men ble en dødsleir der over 41.000 mennesker døde under andre verdenskrig.

* Dachau var den av nazistenes konsentrasjonsleirer som var i drift lengst.

* Over 200.000 mennesker fra Europa var fanger i leiren eller i en av uteleirene.

* Evakueringen av leiren startet i april 1945 da allierte tropper nærmet seg. Mange fanger døde eller ble drept under marsjen. Om morgenen 29. april ble leiren overtatt og fangene befridd av amerikanske soldater.

* Fram til 1948 brukte amerikanerne deler av området som interneringsleir for medlemmer av Hitlers nasjonalsosialistiske parti NSDAP og SS. Minnestedet Dachau ble åpnet i 1965.

* I november 2014 ble Dachau-leirens jernport, med den berømte teksten «Arbeit macht frei» (arbeid gjør deg fri), stjålet.

* To år senere ble porten funnet i Bergen. Ingen er ennå pågrepet i saken.

(Kilder: Store norske leksikon, NTB) (©NTB)

Artikkeltags