– Se, der klatrer den på bordet igjen. Det er så typisk. Søsknene er akkurat likedan. De er fra Klokkarvik, skjønner du.

Inger Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bergen og Hordaland befinner seg i det nesten ferdige Dyrenes hus. De har måtte ta huset i bruk før tiden, rett og slett fordi de trenger plassen.

Rundt bena våre vrimler det av små nøster i forskjellige farger og størrelser.

De er høyt og lavt, noen sover, noen leker, og noen prøver som sagt å klatre opp på bordet.

– Vi har mistet tellingen. Vi fikk inn elleve nye mellom torsdag og søndag. Også hadde vi 13 før det, tror jeg. Og en av de ansatte har 15 stykker hjemme hos seg, sier Graff mens hun teller på fingrene.

– Jeg sier dette hvert år, men i år er det alvor: Dette er den verste sommeren vi har hatt når det gjelder katter og andre dyr som blir forlatt.

Frykter kattekolonier

Det er det samme som skjer hver sommer. Dyreeiere som enten forlater dyrene sine når de skal på ferie, eller som ikke har kastrert eller sterilisert kattene sine.

Resultatet blir mengder av hjemløse katter.

– Disse kattene er stort sett fra Nordhordland eller Austevoll, forteller Graff.

– Hadde ikke vært og hentet dem hadde de blitt gående der, og formert seg de også. Det er slik disse koloniene med ville kattet som vi kommer over med jevne mellomrom blir til, sier Graff.

Hun forteller at de får flere telefoner og e-poster hver eneste dag fra folk som kommer over katter som enten er syke eller pjuskete, og som de tror er hjemløse.

– Vi prøver å hjelpe så godt vi kan. Vi kan uansett bidra med tips og råd til dem som ringer, sier hun.

For å få slutt på problemet ser hun imidlertid bare en løsning: kastrering og sterilisering.

– Folk må nødt for å være ansvarlige katteeiere og hindre at det blir født alle disse kattungene, sier hun.

– Mange har eier

Dyrebeskyttelsen baserer seg på frivillig innsats og donasjoner, og får ikke offentlig støtte.

De har høye kostnader knyttet spesielt til veterinærutgifter.

– Alle kattene som er her har vært innom veterinær først. Noen hadde enkelte plager, som lus og flått. De ble satt i karantene først, sier Graff.

I tillegg blir alle kattungene sterilisert eller kastrert og chippet før Dyrebeskyttelsen gir dem fra seg til sine nye hjem.

– En del av dem har heldigvis fått nye hjem allerede, men langt fra alle, sier Graff.

Dyrebeskyttelsen holder kattene hos seg til de har fylt tolv uker. Mens BA er på besøk komme det inn en kattemor med et kull unger, bare ett par uker gamle.

– Flere av dem vi får inn er kosete og trygge på mennesker. Det betyr at har en eier.

Krever minst en million

Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener at det offentlige i større grad bør bidra til dyrevernsorganisasjonen.

Sondre Båtstrand og Randi Amundsen, MDGs toppkandidater, sier at de krever minst en million kroner til hjemløse dyr.

Det vil være et krav for at de skal støtte en ny byrådsplattform etter valget.

– Dyrene er fullstendig glemt i det sittende byrådets politiske plattform, og det er uklart hvem som har det overordnede ansvaret for dyrene, sier Båtstrand.

– Dyrevelferd blir ikke sett på som skikkelig politikk, derfor blir det aldri prioritert i forhandlinger. Skal vi i posisjon etter valget, skal dyrevelferd tas på alvor.

Amundsen forteller at potten på en million skal brukes dels til å støtte arbeidet til de frivillige organisasjonene, og dels til å subsidiere kastrering og sterilisering.

– Problemet med hjemløse dyr som lider kan forebygges. Vi vet at noe av problemet er at det fødes for mange kattunger, og at om folk var flinkere til å forebygge, kunne vi unngått mange tragedier, sier Båtstrand.

I tillegg til økt økonomisk og praktisk støtte til organisasjonene, vil MDG at kommunen skal subsidiere kampanjer for sterilisering og ID-merking av kjæledyr.

De vil og at dyrevelferd skal blir et definert ansvarsområde innenfor Grønn etat i Bergen kommune.