Gå til sidens hovedinnhold

Babyboom på Lepsøy

Artikkelen er over 8 år gammel

Foreløpig hersker det fred og fordragelighet blant de nybakte mødrene på Lepsøy. Men bare vent til barnehageplassene skal fordeles...

– Hehe, det er vel tvilsomt at det blir plass til alle her ute, ja.

Tre av de 20 nybakte mødrene på øyen i Os sør for Bergen, ser på hverandre med spørrende ansikt. Tiden vil vise hvem som trekker vinnerloddene i barnehagelotteriet.

– Alle kommer uansett i samme klasse, og det er jo koselig, synes Marit Bjåstad (26), en av de nyinnflyttede på øyen.

SKIKKELIG DÅRLIG VÆR

Mange av de nye babyene som har kommet eller skal komme til verden i 2013 på Lepsøy, bor i de forholdsvis nye boligfeltene Sundøyhagen og Sundøytangen. May Linn Vågen (36) har bodd der i to år og stortrives.

– Vi flyttet fra Stavanger til Os, og vi valgte det fineste stedet vi kunne finne, smiler hun fornøyd.

Akkurat denne dagen BA har samlet 13 av de 20 mødrene til fotografering, er det forferdelig regnvær.

Alle barnevognene er pakket inn i regntrekk, skodden henger lavt over Bjørnefjorden, og den vakre utsikten de hevder å ha kan vi bare fornemme.

– Vi er kjempefornøyde med området og hele samfunnet her. Her har vi det vi trenger og en unik tilgang til sjøen som vi setter stor pris på, sier Vågen.

Det bor tusen mennesker med postadresse 5216 Lepsøy i Os kommune. De to store øyene Lepsøy og Røtinga ligger idyllisk til helt sør i kommunen. Det første du ser når du kjører over broen fra Lepsøy, er kanskje en av de store fiskebåtene som holder til i bygden, Hargun og Røttingøy. Mange av mennene på Lepsøy har arbeid til sjøs, enten på båt eller offshore. Det betyr hektiske uker når de er på jobb, og litt roligere dager når det er friperiode.

– Ja, det er noen på kaffe oppe. De kunne jo kanskje gjort noe annet enn å drikke kaffe. Malt, for eksempel?

Trebarnsmor Stine Haldorsen (26) får de andre til å bryte ut i latter. Vi befinner oss for øyeblikket i hennes garasje, og i etasjen over oss sitter hennes mann og en kompis som har fri akkurat nå.

– Tenk så mye de egentlig kunne fått gjort, spøker Haldorsen.

BÅND TIL ØYEN

Mariann Helland (26) har bodd på Lepsøy i hele sitt liv. Hun merker stor forskjell på bygdelivet før og nå.

– Før kjente jeg alle. Alle kjente alle. Slik er det ikke i dag. Før var det stort sett familiebånd mellom folk her ute, og de som flyttet hit hadde bånd til øyen. Slik er det ikke i dag. Nå er det mange uten et forhold til øyen som etablerer seg her, sier Helland.

Hun fikk overtalt sin mann om at det ville være rett for dem å stifte bo på hennes hjemsted i stedet for i Sunnfjord hvor han er fra.

– Bygden hans var et typisk fraflyttingssted. Derfor var det mye bedre å etablere seg her, i en kommune i vekst, smiler hun.

PASSELIG STORT

De siste fem årene har det blitt bygget veldig mange nye boliger på Lepsøy, men Stine Haldorsen er helt klar på at det er plass til flere, både hus og folk.

– Jeg synes det er bare positivt med nye folk, sier hun.

– Men jeg vet at det er noen som synes det blir for tett, skyter Helland inn.

– Det er alltid plass til flere, sier Haldorsen overbevisende.

– Hva er det som er så bra med å bo på Lepsøy?

Mødrene ser på hverandre før de kikker utover den disige fjorden.

– Båtlivet, naturen, nærhet til barnehage, skole og butikk, for å nevne noe, sier May Linn Vågen.

– Det er akkurat passelig stort her. Alle støtter opp om hverandre, mener Haldorsen.

Mange gode møteplasser skryter de også av å ha. Og for mange av de nybakte mødrene var Facebook-gruppen «Babyboom 2013» det første stedet de møttes.

– Der avtaler vi treff og skriver inn når det skjer noe. Men nå er vi så mange at det blir vanskelig å invitere alle hjem, smiler Haldorsen.

Ellers ramser de opp fotballaget Øyglimt, barnetrim, zumba, øyatrim og håndball som noen av de andre aktivitetene de deltar på og der de møter hverandre.

NÆRGÅENDE FOTOGRAF

BA inviterer seg selv inn til Stine Haldorsen for å få tatt et bilde av noen av alle de nye Lepsøy-babyene.

Med nydelig utsikt over Bjørnefjorden til Austevoll, rigger 26-åringen seg til i sofaen for å gi vesle Hanna litt mat. På naborommet sitter mannen Ørjan Bakke og kameraten Ivar Bøthun. De drikker slett ikke kaffe, på bordet står det brus og chips.

– Og se hva han serverer i, plastskål. Det er så typisk, erter Stine.

På veggene henger bilder av hennes to eldste barn, Henrik og Magnus som er i barnehage og på skolen akkurat nå. Syv måneder gamle Olai Herland har på seg en nydelig hjemmestrikket dress i marius-mønster. Han sitter trygt på mamma Mariann Hellands fang. Fotograf Eirik blir litt for nærgående av og til, og dermed kommer geipen frem. De andre ler av den vesle gutten som ikke klarer å ta øynene fra fotografen med den store linsen.

Og når Hanna er ferdigspist og de tre små er klare for fotografering, ser Stine Haldorsen rundt seg og smiler.

– Det er her vi hører hjemme, her har vi det godt!

Kommentarer til denne saken