Bare en av disse får møte ministeren

Monica Mæland (H), Mona Hellesnes (V). Harald Schjelderup (Ap), Ruth Grung (Ap), Tom Knudsen (NHO) og Roger Pilskog (LO).

Monica Mæland (H), Mona Hellesnes (V). Harald Schjelderup (Ap), Ruth Grung (Ap), Tom Knudsen (NHO) og Roger Pilskog (LO). Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I februar inviterte de seg selv til samferdselsminister Marit Arnstad. De var ikke få, og de var ikke blide.

De venter nemlig på at bompengepakken til fortsettelsen av Bybanen til Flesland skal bli klar.

BA kunne i starten av februar avsløre at det oppgis å være faglige grunner som gjør at Bybane-saken tar tid, og det er heller ikke Samferdselsdepartementet som har hatt de største problemene med saken.

NI MILLIARDER

Av de ni milliardene som det foreslås å bygge for i perioden 2012-2025, går 5,3 milliarder kroner til Bybanen, 3 milliarder kroner til «programområder» og 700 millioner kroner er satt av til Skansentunnelen. Skansentunnelen er derfor et betydelig usikkert kostnadsmoment i disse beregningene.

Ingen vet hva Skansentunnelen vil koste, og det andre store usikkerhetsmomentet på kostnadssiden er de såkalte programområdene. De tre tusen millionene skal brukes til ulike ting som gang- og sykkelveier, uspesifiserte miljøtiltak, mindre kollektivtiltak, og investeringer på Totlandsvegen og Hjellestadvegen, blant annet.

USIKKERHET

Ikke bare hefter det tilsvarende usikkerhet vedrørende kostnad, nytte og finansiering på disse tiltakene som det gjør på Skansentunnelen, opplyser en kilde i regjeringen til BA.

– Det er også et annet moment, og her kommer en politisk uenighet til syne. I regjeringen er mange skeptiske til at bompenger skal fremtre som en slags ekstra byskatt som skal gå til alle mulige gode tiltak.

Etter å ha lest saken ble det febrilske tilstander i rådhuset, og de samlet troppene i næringslivet, fagbevegelsen og fylkeskommunen.

«Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, LO, NHO, Bergen Næringsråd, gruppelederne fra Ap i Bergen bystyre og fylkestinget har i dag avholdt møte på grunn av den usikkerhet som er skapt rundt behandling av bompengesøknaden og følgelig fremdriften for Bergensprogrammet», skrev byrådsleder Monica Mæland (H), fylkesvaraordfører Mona Hellesnes (V), gruppeleder for Ap Harald Schjelderup, Ruth Grung (Ap) fra Fylkestinget, regiondirektør i NHO Tom Knudsen og LOs distriktssekretær Roger Pilskog til samferdselsdepartementet.

Nå foreligger svaret på møtekravet fra våre ivrige lokale folkevalgte og tillitsmenn.

«Samferdselsminister Arnstad inviterer byrådsleder og fylkesordfører til møte i departement torsdag 21. mars kl 1300, men ministeren ønsker at deltagelsen skal begrenses til de to nevnte», står det. Understrekningene er gjort av departementet selv.

Det er altså bare Monica Mæland og fylkesordfører Tom-Christer Nilsen som får møte Marit Arnstad om bompengesaken, og nå verserer det to teorier om hvorfor i rådhuset:

  • At bompengesaken skal presenteres som ferdig fra regjeringens side som en gladsak.
  • At bompengesaken presenteres med en endring; at Skansentunnelen tas ut og at Høyre får en lekse om storbypolitikk og satsing på kollektivtrafikk.

Artikkeltags