– De burde be Nora om unnskylding

  Artikkelen er over 3 år gammel

  Fylkessekretær Thora Vibecke Magnus i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon er sint.

  DEL

  I videoen kan du se Nora kjøre med vennene sine på fotballbanen i september i fjor. Moren Randi Helene Tillung har publisert videoen på Facebook med denne teksten:

  Video som viser den livsfarlige "råkjøringen". Legg merke til at de andre ungene lett løper fra Nora, selv om hun kjører full pinne. Farlig, uvettig, skadelig og uforsvarlig? Ikke i det hele tatt. Men gøy? Ja!!! Ja til at alle barn får kjenne vind i håret.

  Ble sint

  – Da jeg så innlegget moren til Nora hadde lagt ut på Facebook ble jeg sint, sier Thora Vibecke Magnus, fylkessekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) i Hordaland til BA.

  Hun reagerer på at Nora Oliva Meyer (9), som er avhengig av rullestol, ble bortvist fra fotballbanen på Lysekloster Idrettspark i helgen.

  Niåringen treffer ofte venner på fotballbanen som ligger like i nærhet av huset der hun bor.

  Søndag skrev BA at Nora ble bortvist fra anlegget både fredag og lørdag. Moren Randi Helene Tillung ble rasende og la ut et innlegg om hendelsene på Facebook.

  – Nora lekte på banen slik hun alltid har gjort. Der var ingen treninger der, og hun kjørte rundt og lekte med to venner. De tullet og tøyste slik de alltid gjør, sa Tillung til BA søndag.

  Klubben argumenterte overfor BA med at de har fått meldinger fra folk som er bekymret for skader som følge av uforsvarlig kjøring med rullestolen. Den går i maks 10 kilometer i timen, som er ganske rolig løpefart.

  Svein Kollen, sportssjef i Lysekloster IL, sier at de ikke vet om det nye gresset «tåler slik kjøring».

  – Jeg har sagt til moren at jeg skal snakke med forhandeleren av kunstgresset om hva det tåler av hard belastning fra rullestoler og andre kjøretøy i den kategorien, sa han til BA søndag.

  – Ganske drøyt

  – Jeg skjønner godt at foreldrene reagerte på at Nora ble bortvist. Det er utrolig dårlig og skal ikke være slik. Dette er med på å skape barrierer i samfunnet, og jeg synes det er ganske drøyt, sier Magnus, og legger til:

  – Jeg synes idrettslaget burde be Nora om unnskyldning.

  Magnus i FFO sier hun ikke tidligere har hørt om lignende saker i fylket.

  – Men det betyr ikke at det ikke skjer, påpeker hun.

  Fylkeslederen i FFO mener hendelsene kan være en sak for Likestillings- og diskrimineringsombudet.

  – Dette er diskriminerende. Anlegg som dette skal være tilgjengelig for alle. Idrettslag kan ikke kjøpe inn utstyr som ikke tåler all slags bruk. Jeg trodde en kunstgressbane skulle tåle mer enn en liten rullestol, sier Magnus, som heller ikke kjøper argumentet om uforsvarlig kjøring.

  – Jeg synes det er et dårlig argument at dette skal handle om uforsvarlig bruk av rullestolen. 10 km/t er ikke mye, og hun har nok god kontroll på stolen sin.

  – Ikke forbud

  Knut Berge, daglig leder i Hordaland fotballkrets, sier i en e-post til BA at de er kjent med saken og følger den opp gjennom sitt inkluderingsutvalg.

  – Ut over det har vi ingen kommentarer, skriver han.

  Berge sier at de generelt sett ikke har noe forbud eller noen anbefaling mot rullestoler på kunstgressbaner.

  – Det skal sannsynligvis mye til at en barnerullestol kan og vil skade en kunstgressbane. Men all ferdsel på kunstgress med kjøretøy skal og må foretas med nødvendig aktsomhet, skriver han.

  Inge Fiskvik, leder for interessepolitisk utvalg i FFO Hordaland, sier han har snakket med flere om bortvisingen av Nora, og ingen av dem har vært ute for eller hørt om lignende episoder.

  – Dette virker som en lys idé som har dukket opp hos klubben lokalt. Men det er faktisk fotballdommere i Norge som kjører rundt på banen med rullestol, påpeker han.

  – Misforståelse

  Til NRK sier Bjørn Samdal, styreleder i Lysekloster IL, at rullestolkjøringen i seg selv ikke er noe problem.

  – Det er ikke korrekt at hun ble bedt om å forlate banen fordi kjøringen kunne skade dekket. Det har aldri vært snakk om å bortvise henne fra banen, det er nok en misforståelse. De fra oss som var til stede, observerte at det var flere barn rundt rullestolen, og barn var oppå rullestolen og falt av. Hun ble derfor bedt om å slutte med den kjøringen, som var litt uvøren.

  Mor til Nora, Randi Helene Tillung, reagerer på at klubben nå hevder at det er snakk om en misforståelse.

  – Da jeg kontaktet klubben sa de at det var totalforbudt med rullestol på banen og at de kunne sette sine egne regler. Jeg ba om å få dette skriftlig, men fikk beskjed om at det holdt med muntlig beskjed. De har vært klar over siden fredag for at det var en fare for at jeg kunne oppfatte det som at det var totalforbud mot rullestol. Jeg synes ikke det er greit at de nå fremstiller det som at jeg har misforstått, det er uryddig og litt feigt, sier hun.

  Hun understreker at både hun selv om Nora synes det er bra at klubben har snudd og nå går tilbake på at det er forbudt med rullestol på banen.

  – Hvordan har Nora reagert på hendelsen?

  – Hun er indignert. Hun har prøvd å få tak i sportssjefen flere ganger for å stille ham til rette. Hun har møtt ham én gang, og da sa han at det var forbud mot rullestol på banen, men det finner hun seg ikke i, sier Tillung.

  – Kan ta kontakt

  Seniorrådgiver Pål Christian Gustavsen i Likestillings- og diskrimineringsombudet skriver i en e-post til BA at de har fått saker om rullestolbrukere som ikke får fysisk tilgang til for eksempel idrettsanlegg, og personer med nedsatt funksjonsevne som blir nektet adgang/deltakelse av hensyn til deres egen sikkerhet.

  –Vi har imidlertid ikke hatt noen saker som denne omtalte saken, skriver han.

  Gustavsen understreker at hensikten med diskriminerings- og tilgjengelighetsloven blant annet er å sikre like muligheter, og likeverdig deltakelse, uavhengig av funksjonsevne.

  – Det å bli bortvist fra en kunstgressbane fordi man sitter i rullestol reiser spørsmål om diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne, påpeker han.

  Gustavsen sier de ikke kan uttale seg om denne konkrete saken.

  – Men jentens foreldre skal vite at de kan ta kontakt med oss for veiledning og en eventuell klagesak om de ønsker det.

  Artikkeltags