Gå til sidens hovedinnhold

Han, hun – eller hen?

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå diskuteres det om barn skal lære å si hen i barnehagen i stedet for han og hun.

Skal barn lære å si "hen" istedet for hun og han? Diskusjonen om et kjønnsnøytralt begrep er i full gang.

I Sverige ble "hen" innlemmet i det svenske språket i april. Bør det samme gjøres i Norge? Temaet kom opp i en debatt på likestillingskonferansen som Menn i Barnehage Buskerud (MIB) arrangerte onsdag.

- Vi har hatt diskusjoner om dette, men ikke tatt stilling til om "hen" bør innlemmes i det norske språket, sier Ole Magnus Hetland, som er leder i MIB Drammen.

Han er opptatt av at de tradisjonelle kjønnsrollene og familiekonstellasjonene har endret seg og at vi ikke må gå i de kjønnsstereotypiske fallgruvene.  Barnehagene er mye mer bevisst rundt dette nå enn tidligere, mener han.

- For meg handler det om å se hvert enkelt individ og være bevisst på de store individuelle forskjellene innad hos kjønnene. Det er det unike ved hvert enkelt menneske som skal fram, sier Hetland.

Han mener det er viktig at de voksne i barnehagen utfordrer kjønnsrollemønstrene. Vi må være rollemodeller for barna og legge til rette for muligheter. Kjønn må ikke bli en begrensning for barns valg sier Hetland.

Han forklarer at barn bør ha et rikt mangfold rundt seg som gjenspeiler det samfunnet de er en del av. Barn vokser ikke opp i en A4-familie i dag. Noen har kanskje en transperson nært seg, og stadig flere har likekjønnede foreldre.

- Dette er noe vi bør snakke mer om i barnehagen, sier Ole Magnus Hetland.

I Utdanningsforbundet har hen-debatten begynt.

- Det er satt i gang en prosess i organisasjonen for å diskutere dette, men det er ikke tatt stilling til ennå. Det er på et litt tidlig stadium, sier leder i Utdanningsforbundet Buskerud, Anne Lise Søgnen Heien.

Frp-politiker Lavrans Kierulf satt i debattpanelet, og reagerer på at det han oppfattet som iver for å innføre "hen" i noen fagmiljøer.

- Det er fjas, for å si det rett ut. Jeg og vi i Frp har problemer med å ta dette på alvor, sier Kierulf.

- Det er forskjell på kjønnene. Å prøve å utviske denne forskjellen blir tullete i mine øyne. Dessverre har debatten fra Sverige også kommet til Norge. Det er er jeg betenkt over, legger han til.