Beboerne har hentet vann på butikken i tre år. Nå kan de endelig juble.

Owe Østrem og de andre beboerne i Kvitura har hentet drikkevann på butikken i tre år.

Owe Østrem og de andre beboerne i Kvitura har hentet drikkevann på butikken i tre år. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Beboerne i Kvitura kan regne med å få rent vann i springen våren 2015. Det vil være slutten på et over tre år langt mareritt.

DEL

I 2011 fant Avinor det helseskadelige stoffet PFOS i drikkevannskilden Steinfjelltjern, som ligger like ved Flesland flyplass i Bergen.

Forurensingen kommer fra et brannøvingsfelt eid av Avinor som ligger 150 meter fra der beboerne i Kvitura pleide å få vannet sitt fra tidligere.

Stoffet PFOS ble tidligere brukt i brannskum.

I tre år nå har dette for de rundt 30 familiene som bor i Kvitura, betydd henting av vann på butikken. Avinor har tatt regningen for de mange tusen vanndunkene. I januar skrev BA at beboerne hadde brukt opp mot 125.000 liter butikkjøpt vann siden forurensingen ble oppdaget.

ENIGE

Nå ser det ut til at velforeningsleder Owe Østrem og resten av beboerne kan tappe rent vann i springen våren 2015.

Avinor har i samarbeid med Bergen kommune finansiert en ny vanntilførsel til beboerne.

– Da forurensingen ble oppdaget i 2011, satte Avinor i gang et arbeid for å fremføre vann over flyplassområdet og til Kvitura. Kommunen hang seg på, slik at vannforsyningen ble oppjustert til å kunne levere vann til hele Grimstad. Rørene over Flesland-området og frem til Kvitura ble ferdige for en måneds tid siden, og nå har kommunen tatt over arbeidet med å lage en offentlig vannledning som husstandene i Kvitura kan koble seg på. Det er vi veldig glade for, sier Østrem.

Beboerne synes imidlertid det hele har tatt veldig lang tid. Kommunens arbeid har de fått vite kan vare til våren.

– Nå regner vi med at det er ferdig i slutten av første kvartal eller begynnelsen av andre kvartal i 2015, sier Østrem til BA.

FÅR ERSTATNING

– Avinor og velforeningen i Kvitura har, på vegne av i underkant av førti boliger, blitt enige om en løsning som sikrer rent vann til de berørte beboerne. Det er viktig for oss å være en ansvarsfull og handlekraftig nabo, og vi er fornøyde med å ha bidratt til en god løsning, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup ved Bergen lufthavn, Flesland, i en pressemelding.

I tillegg til å finansiere vannet beboerne har hentet på butikken, og å bidra til finansieringen av en ny vannforsyning, gir Avinor nå de som bor i området en engangsutbetaling.

– De har tilbudt alle husstandene en kompensasjon fort tort og svie. Størrelsen på den har vi blitt enige med Avinor om å holde for oss selv, sier Østrem.

Han er fornøyd med at de mange turene for å hente drikkevann snart kan være over.

– Vi hadde en forhåpning om at dette skulle være i havn for to år siden. Nå ser vi slutten, og det er vi veldig glade for.

Artikkeltags