Ber om tolv års fengsel for drapstiltalt 57-åring

Artikkelen er over 6 år gammel

57-åringen skal ha truet de to andre naboene etter å ha knivstukket kameraten til døde. Statsadvokaten mener drapet er på grensen til overlagt drap.

DEL

Torsdag la hun ned påstand om tolv års fengsel etter at en 59 år gammel mann ble drept i en leilighet i Michael Krohns gate 14. mai i fjor.

– Altfor strengt. Straffen bør ligge på under åtte år, sier tiltaltes forsvarer, advokat Jostein Alvheim til BA.

DNA og vitneforklaringer knytter 57-åringen til ugjerningen. Selv husker han ingenting avd et som skjedde.

MENTAL TILSTAND I FOKUS

Det store spørsmålet i rettssaken er hvilken tilstand 57-åringen befant seg i drapskvelden. Han hadde en promille på 1,85.

Selvforskyldt rus fritar ingen for straff, men psykiatere mener mannen har fått en hjerneskade som følge av langvarig alkoholisme, og at han hadde en bevissthetsforstyrrelse drapskvelden.

I rettspraksis kan dette føre til nedsatt straff. Psykiaterne slår likevel fast at han visste hva han gjorde, og at drapet neppe hadde skjedd dersom han var edru.

Like før han ble pågrepet skal han også ha forsøkt å fjerne spor.

Et såkalt normaldrap ligger på tolv års fengsel.

– PÅGRENSEN TIL OVERLEGG

– I denne saken er det flere straffeskjerpende omstendigheter. Han hadde god tid til å tenke seg om da han gikk for å hente kniven. Dette er på grensen til overlagt drap, sa statsadvokat Benedicte Hordnes i sin prosedyre.

BA har tidligere beskrevet det spesielle naboforholdet i den kommunale bygården, hvor beboerne er middelaldrende menn, mange av dem uføre og med store alkoholproblemer.

Noen uker før drapet, slo den tiltalte 57-åringen en annen nabo, slik at vedkommende ble innlagt på sykehus. Etter dette ønsket de ikke å ha noe med ham å gjøre.

– Han ble uønsket av forståelige grunner, påpekte Hordnes i sin prosedyre, og antydet et mulig motiv.

FRYKTET KNIV I RYGGEN

Rett før drapet ble mannen bedt om å forlate leilighetene der flere naboer satt og drakk og så på TV.

«Jeg skal drepe alle tre» skal knivdesperadoen ha uttalt etter ugjerningen. De to andre naboene kom fra det med lettere skader, i basketaket som fulgte.

– Jeg løp ut av leiligheten og var redd for å få en kniv i ryggen, sa en annen av naboene i sin forklaring.

Statsadvokaten mener at under helt normale omstendigheter ville straffen ligget på 14 år, men hun slo av to år i sin påstand på grunn av tiltaltes bevissthetsforstyrrelse.

57-åringen har nektet straffskyld for drapet, og advokat Alvheim måtte i tråd med det legge ned påstand om frifinnelse.

Han mener likevel at aktors påstand om tolv år er altfor streng på bakgrunn av klientens mentale tilstand.

– Straffen bør ligge under minstestraffen på åtte års ubetinget fengsel, mener Alvheim - dersom retten finner tiltalte skyldig.

Dom i saken faller senere.

Artikkeltags