Etter at flere av Bergens nabokommuner har hatt positive erfaringer med rustiltaket, ønsker politiet i Bergen å innføre en lignende ordning, skriver TV 2.

– Vi ønsker å få en eller annen form for ruskontrakt i tverrfaglig samarbeid med Bergen kommune, sier seksjonsleder ved Bergen sentrum politistasjon, Tone Loftesnes Kornli til kanalen.

Såkalte frivillige ruskontrakter går ut på et en tverrfaglig gruppe bestående av politi, helsesøster og veiledere samarbeider med barn og pårørende om å gjennomføre jevnlige urinprøver, som skal bidra til å forhindre rusmisbruk. Kontraktene kan gjelde for barn helt ned i tolvårsalderen.

Politiet i Bergen har ventet på svar fra kommunen i over et år, men kommunen er svært skeptisk til tiltaket. Én av årsakene er at fagfolkene i Bergen er uenige om rustesting er et riktig grep.

– Hvis du ser for deg en 13-14-åring, hvor foreldre og helsepersonell står rundt og sier at du bør ta en urintest, kan en jo diskutere hvor frivillig dette er, sier rådgiver ved seksjon for helse og omsorg i Bergen kommune, Britt-Randi Hjartnes Schjødt.

Oslo kommune og en rekke andre kommuner rundt om i landet har innført tiltaket.