Gå til sidens hovedinnhold

– Viser at Bergen vil bli best på barnevern

Artikkelen er over 3 år gammel

Byrådet vil styrke barnevernet med 26 nye stillinger.

– Dette er veldig bra. Vi trenger at barn og unge får være med på å bestemme over eget liv og hvem som skal følge dem opp, sier Michelle (19).

Hun og Eveyann (20) er begge proffer i Forandringsfabrikken, og de begge har erfaring fra barnevern. «Proffer» blir de unge kalt, fordi de er proffe på systemet de er i, og de er med på å dele erfaringer og gi råd til forbedringer.

– Det er viktig at barnet er barnevernets nærmeste samarbeidspartner, og la dem få være med på å utvikle barnevernet, forklarer de. 

26 årsverk

Torsdag forrige uke la byrådet frem barnevernsløftet på 25 millioner kroner. Dette skal gå med på å styrke både kapasiteten og kompetansen i barnevernet.

– Med en slik sum blir kapasiteten bedre og vi kan heve kompetansen. Det gjør det enklere for de ansatte å kunne hjelpe hver familie og hvert enkelt barn, sier byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF).

I dag har barnevernet cirka 150 saksbehandlere, noe som byrådet vil øke med ytterligere 22 saksbehandlerårsverk og fire nye psykologer.

– Psykologene må ikke se på barn som «psykisk syke». Når vi selvskader eller viser dårlig atferd er det smerteuttrykk og forteller at vi har opplevd vonde ting, sier Evyann og Michelle.

Barnevernsløftet innebærer også veiledning til alle de ansatte, samt mulighet til videreutdanning. Tiltakene tas inn i budsjettet for 2018 i tertialrapporten.

– De er klart at vi kunne ha styrket med et par stillinger og kalt det et løft. Men denne gangen ville vi gjøre noe som står seg for fremtiden, sier byråden for helse og omsorg.

Vil ha råd fra barna

Nå ønsker Ljosland å få råd fra barn og unge om hvordan de ønsker at veien videre for barnevernet skal se ut.

– Det er viktig å få tilbakemelding fra barna som er en del av barnevernet og at de føler at de får medvirke. Det er sånn vi kan lykkes.

Byråden forteller at flere saksbehandlere er noe som stadig vekk blir etterlyst i barnevernet. Både av ansatte, familier og barn. Hun beskriver det som «en travel tjeneste».

– Selv om deler av en barndom kan være tapt, er det ikke slik at fremtiden ikke kan reddes, sier hun.

Michelle og Eveyann er fornøyd med byrådets barnevernsløfte.

– Det viser at Bergen vil bli best på barnevern. Nå håper vi at barn og unges kunnskap kan være med på å gjøre barnevernet bedre.

– Hva mener dere er det viktigste rådet?

– Å ha trygge og kjærlige voksne, gir trygge barn, sier Evyann

Barneverntjenesten i Bergen

Barnevernets arbeid er en blanding mellom støtt og kontroll. Tjenesten har et overordnet prinsipp om at tiltakene som settes i verk skal være til barnets beste.

Barneverntjenesten samarbeider med andre offentlige etater som tilbyr tjenester til barn, unge og deres familier. Dette skjer i samarbeid med foreldre og ungdommen selv.

Her finner du barneverntjenestene i Bergen:

  • Arna og Åsane
  • Bergenhus og Årstad
  • Fana og Ytrebygda
  • Fyllingsdalen og Laksevåg

Kommunnen har også en egen barnevernvakt som kan kontaktes ved behov for akutt hjelp eller støtte utenom arbeidstid.

Kilde: Bergen kommune