Schjelderup får saksforbud overfor kommunen frem til nyttår

Harald Schjelderup må overlate arbeid opp mot kommunen til andre de første månedene i BOB. Her er han avbildet da han la frem kommuneplanens arealdel tidligere i vår.

Harald Schjelderup må overlate arbeid opp mot kommunen til andre de første månedene i BOB. Her er han avbildet da han la frem kommuneplanens arealdel tidligere i vår. Foto:

Det har karanteneutvalget besluttet onsdag.

DEL

Når Harald Schjelderup tiltrer i stillingen som konsernsjef for Bergen og omland boligbyggelag (BOB) ilegges han et saksforbud overfor Bergen kommune frem til nyttår, har karanteneutvalget besluttet.

Schjelderup begynner som konsernsjef i BOB 1. september.

«Utvalget viser til sekretariatets innstilling og er enig i forslaget til vedtak. Med saksforbud forutsetter utvalget at Schjelderup ikke deltar i BOB sine drøftelser om saker rettet mot Bergen kommune i den perioden saksforbudet gjelder», skriver karanteneutvalget i vedtaket.

– Hvorfor er det nødvendig med et slikt saksforbud?

– Det har å gjøre med at han som leder av byrådet behandler alle plansaker. De behandler jo kommuneplanens arealdel og andre plansaker. Selv om han ikke har vært fagsjef for plansaker så behandles det i et samlet byråd og BOB må forholde seg til reguleringsplaner og kommuneplaner og slikt, svarer Svein Alsaker som er leder av karanteneutvalget.

Han påpeker at reglene er gitt for at man skal kunne ha tillit til forvaltningen og at vedtaket var helt som ventet.

Ferierer

Schjelderup trakk seg som byrådsleder i Bergen i slutten av april i år. Han overlot roret til partikollega i Arbeiderpartiet Roger Valhammer.

– Jeg synes det er supert at Bergen kommune har et eget karanteneutvalg med høyst kompetente folk som gjør gode og objektive vurderinger når heltidspolitikere slutter i Bergen kommune. Og jeg respekterer selvsagt beslutningen i dag fullt ut og innretter meg deretter, sier Schjelderup til BA.

– Hva bruker du tiden på nå?

– Jeg tror jeg har jobbet mer i hagen de siste ukene enn jeg har gjort de siste fire årene. Så har jeg hatt litt god tid med familie og venner, og det har vært veldig kjekt. Og så har jeg fått lest litt bøker og slappet godt av. Men det får være grenser for å ha ferie og jeg gleder meg stort til å begynne i BOB.

– Ingen problem

– Tror du saksforbudet kommer til å hemme deg i jobben de første månedene?

– Nei, det tenker jeg kommer til å gå helt fint. Jeg kommer til å ha mange dyktige medarbeidere som tar seg av det uansett, og har ingen problemer med det.

Når en heltidspolitiker fratrer verv har karanteneutvalget mandat til å bestemme at politikeren ikke kan begynne i en ny stilling i inntil seks måneder etter han gikk av, eller ilegge saksforbud i inntil ett år.

Med saksforbud menes et forbud mot at en involverer seg i saker eller saksfelter som vedkommende har vært direkte involvert igjennom vervet som politiker, opplyser kommunen på sine nettsider.

Artikkeltags