Gå til sidens hovedinnhold

Personopplysningene til elever og lærere i Bergen på avveie

Artikkelen er over 2 år gammel

– Slikt skal ikke skje, sier kommunaldirektør Trine Samuelsberg.

Saken oppdateres.

Bergen kommune opplyser i en pressemelding onsdag ettermiddag at de nylig har avdekket at uvedkommende har kommet seg inn i skolenes brukeradministrasjon, kalt eFeide. Her ligger blant annet personopplysninger til ansatte og elever på skolene i Bergen.

Dette ble oppdaget like før midnatt mandag denne uken.

Kommunen skriver at alle tilganger ble stengt umiddelbart og at det nå er innført forsterkende sikkerhetstiltak.

Den eller de som har hacket systemet, har fått tilgang til blant annet fødselsnummer, navn, adresse og kontaktinformasjon om elever og ansatte. Alle passord skal være nullstilt etter hendelsen.

Tar saken på alvor

– Dette er en sak vi virkelig tar på alvor. Slikt skal ikke skje. Systemet vi har er godkjent i tråd med det nye personvernregelverket. Likevel avdekker hendelsen svakheter med sikkerheten til systemet, sier kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett, Trine Samuelsberg i pressemeldingen.

Hun forteller at de nå jobber tett med leverandøren for å finne ut hva som har skjedd.

– Sikkerheten er allerede forsterket. Vi vil at ansatte og elevene våre skal kunne stole på at informasjonen vi har om dem, blir tatt vare på en trygg og sikker måte.

Bergen kommune informerer videre at det nå er bestilt såkalt to-faktorsystem, som vil si at man må identifisere seg to ganger før man får logget inn.

– Alvorlig av flere grunner

Saken har blitt meldt til Datatilsynet. Kommunen vurderes også å politianmelde saken.

– Denne saken er alvorlig av flere grunner, det er et stort antall personer som kan være berørt, og mange av dem er barn. Byrådsavdelingen har involvert oss tidlig i håndteringen, og vår oppfatning er at tiltakene som er planlagt på kort sikt er gode løsninger for å hindre at en tilsvarende hendelse oppstår i løsningen, sier Magnus Kroken, rådgiver i Avdeling for personvern og informasjonssikkerhet i kommunen i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken