Reiseselskap får telefoner av bekymrede passasjerer

Drivstoffstreiken trappes opp fra onsdag. Det kan føre til kaos til helgen når charterturister skal ut å fly.

Drivstoffstreiken trappes opp fra onsdag. Det kan føre til kaos til helgen når charterturister skal ut å fly. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Dette har du krav på om du rammes av streiken.

DEL

21 Parat-medlemmer ble lørdag morgen tatt ut i streik etter at det er brudd i meklingen om oljetransportavtalen. Meklingen som er mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri, omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff, både på sjø, luft og land.

Onsdag trappes drivstoffstreiken ytterligere opp. Ifølge Avinor er det likevel ingen fare for at flyselskaper må avlyse flyginger eller flyplasser må stenge.

Ved opptrappingen vil kapasiteten bli ytterligere redusert i Bergen, Stavanger og Tromsø, men ifølge Avinors kommunikasjonssjef Kristian Løksa går det meste som normalt fortsatt.

– Alt går som normalt ennå, og selv etter at streiken trappes opp onsdag vil det foreløpig ikke få noen konsekvenser, sier Løksa til NTB.

På Flesland jobbes det for å unngå konsekvenser.

– Vi gjør alt vi kan for å unngå at vi må kansellere, men vi vet flyselskapene jobber med eventuelle løsninger. Mer om det vet vi senere i uken, sier operativ sjef ved Bergen lufthavn Flesland, Øystein Skaar til BA.

Et av tiltakene kan være å legge inn mellomlandinger for å fylle drivstoff.

Øystein Skaar er operativ sjef ved Flesland. Han sier at de vil gjøre alt for å unngå kanselleringer.

Øystein Skaar er operativ sjef ved Flesland. Han sier at de vil gjøre alt for å unngå kanselleringer. Foto:

Vil få penger tilbake

Til helgen ventes storutfart fra Flesland mot sørligere strøk. Star Tour er et av reiseselskapene som reisende har kjøpt pakkereiser gjennom. De sier til BA at de nærmest blir nedringt av bekymrede passasjer.

– Vi får hendvendelser fra kunder som er bekymret. Men det vi svarer de er at de skal forholde seg som vanlig og møte opp på flyplassen til bestemt tid, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

– Men det skal mye til for at ferien glipper. Vi kontakter alle våre kunder fortløpende når vi vet mer, legger Aspengren til.

Dine rettigheter

Om det blir full flystans, hvilke rettigheter har pakkereisende da?

Selv om streiken bare påvirker flytrafikken, trenger charterturistene likevel ikke å bekymre seg for hotelloppholdet som de også har betalt for, men ikke får brukt.

– Da har de reisende krav på en kompensasjon som tilsvarer summen av hvor mye av turen som faller bort, sier regiondirektør Pia Kleppe Marken i Forbrukerrådet.

Det vil sil at dersom en reise for eksempel blir utsatt med to dager, så har du krav på å få tilbake pengene fra de to dagene. Om en hel tur går i vasken, skal kunden få tilbake alt.

– Om reisende opplever at de ikke får kompensasjonen de har krav på, må de kontakte Pakkereisenemnda, legger Kleppe Marken til.

Kan fly inn drivstoff

Kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier at de følger spent med på utviklingen i streiken.

– Vi har svært fulle fly fremover, både med forretnings- og feriereisende. Det eneste vi kan gjøre er å avvente og se hva som skjer. Men konsekvensene kan bli store, sier Johansen.

Om SAS sine fly fra Bergen blir rammet vil kundene få nye tilbud.

– De kan få ombooke til senere eller få refundert pengene, sier Johansen.

Norwegian har planen klar om det skal bli krise.

– Vi vil gjøre så godt vi kan for å begrense antall berørte passasjerer dersom drivstoffstreiken trappes opp ytterligere. Et eksempel er å fly inn til de berørte med ekstra drivstoff, så langt dette er mulig, sier Astrid Mannion som er pressekontakt i Norwegian.

Artikkeltags