Streiken strammer seg til på Flesland

Ørjan Karlsen er den siste på jobb før helgen, som gjør at det ikke vil være fylling av drivstoff på Flesland før mandag morgen. (FOTO: ARNE RISTESUND)

Ørjan Karlsen er den siste på jobb før helgen, som gjør at det ikke vil være fylling av drivstoff på Flesland før mandag morgen. (FOTO: ARNE RISTESUND)

Artikkelen er over 4 år gammel

Flyselskapene jobber iherdig med å skjerme passasjerene fra drivstoffstreiken, og mener at de foreløpig greier seg.

DEL

Når Ørjan Karlsen i Flytanking AS går hjem fra jobb på Flesland klokken 15 fredag, er det ingen som går på neste skift for å fylle drivstoff på de mange flyene som lander og letter. Slik vil det være gjennom hele helgen, frem til mandag morgen klokken 05.

21 Parat-medlemmer ble forrige helg tatt ut i streik etter at det er brudd i meklingen om oljetransportavtalen. Meklingen som er mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri, omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff, både på sjø, luft og land.

Onsdag denne uken var det en opptrapping i streiken. Søndag vil en ytterligere opptrapping skje.

– Hittil i dag har det ikke vært noen problemer på Flesland. Men vi er, som alle andre, spent på hva slags påvirkning streiken gir i løpet av helgen, sier operativ sjef ved Bergen lufthavn Flesland, Øystein Skaar.

Han forteller at flyselskapene jobber på spreng for at flest mulig skal komme til sine destinasjoner.

Tar en dag av gangen
Onsdag trappes streiken opp. Allerede søndag blir den trappet opp ytterligere. (ARKIVFOTO: MAGNE TURØY)

Onsdag trappes streiken opp. Allerede søndag blir den trappet opp ytterligere. (ARKIVFOTO: MAGNE TURØY)

Flere av flyselskapene sier at drivstoffstreiken nå strammer seg til, men at de fortsatt klarer flygingene.

– Vi jobber hardt for at for at drivstoffstreiken skal ramme så få passasjerer som mulig. Vi flyr inn til de berørte flyplassene med ekstra drivstoff og mellomlander hvis vi må for å tanke. Passasjerer vil bli informert så fort som mulig dersom deres flyging blir berørt. Slik det ser ut nå vil enkelte flyginger ha vektrestriksjoner og vi risikerer og må ettersende noe bagasje, skriver Astrid Mannion, pressekontakt i Norwegian fredag.

Catharina Solli, informasjonssjef i Widerøe, forteller at de tar en dag av gangen.

– Torsdag måtte vi på noen innenlandsfly ha mellomlanding på Evenes. Men slik det ser ut nå slipper vi det i dag. Hvordan det blir gjennom helgen, er vanskelig å mene noe om, sier hun.

Også Sas sier at situasjonen ikke er noe annerledes enn det den har vært de siste dagene.

– Vi flyr som planlagt, og ser ut til å fortsatt klare å skjerme passasjerene fra den pågående streiken, sier Knut Morten Johansen, kommunikasjonssjef i Sas.

LES OGSÅ: Reiseselskap får telefoner av bekymrede passasjerer

Derfor streiker de

Etter bruddet i meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri, ble Parat-medlemmer tatt ut i streik i Bergen, Stavanger og Tromsø. Onsdag ble også ansatte ved Bodø og Værnes (Trondheim) tatt ut i streik. Meglingen omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier streiken som i disse dager rammer norske flyplasser skyldes NHOs manglende vilje til å gi oljetransportarbeiderne det samme som andre arbeidstakere i Norge har fått i årets lønnsoppgjør.

Oljetransportarbeiderne som nå er i streik krever ifølge Skjæggerud ikke mer enn andre arbeidstakere som i år får en lønnsvekst innenfor rammen på 2,4 prosent. 
– Problemet er at NHO ikke vil ta utgangspunkt i oljetransportarbeidernes egen tariffavtale og egen lønnsutvikling  når tilleggene skal fastsettes og beregnes, men derimot bruke lønnsutviklingen for arbeidstakere i andre bransjer som grunnlag. Dette er ikke i tråd med tariffavtalen og forhandlingsreglene partene er enige om, og helt uakseptabelt å godta. 

Får oljetransportarbeiderne det tariffavtalen og partene i arbeidslivet har gitt sin tilslutning til, er streiken over, sier Skjæggerud.

Kilde: NTB og Parat

Artikkeltags