To studenter innlagt på rusakutten etter fadderuke-fest

 Seksjonsleder Anne Magrethe Stokken ved Rusakutten sier at det er litt betenkelig at de har hatt to studenter innlagt så tidlig i fadderuken, selv om de var forberedt på å få inn studenter. – Men det kan jo være at det blir med disse to, sier hun.

Seksjonsleder Anne Magrethe Stokken ved Rusakutten sier at det er litt betenkelig at de har hatt to studenter innlagt så tidlig i fadderuken, selv om de var forberedt på å få inn studenter. – Men det kan jo være at det blir med disse to, sier hun. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

På fadderukens dag tre hadde allerede to personer vært innlagt på Rusakutten.

DEL

– Vi synes det er litt betenkelig at vi så tidlig har fått inn to stykker fra fadderuken, forteller seksjonsleder Anne Magrethe Stokken ved Rusakutten.

Allerede natt til tirsdag kom den første studenten inn til dem. Natten etter kom student nummer to.

– Det er personer som er overstadig beruset, som ikke kan ta vare på seg selv og som trenger medisinsk overvåking, sier Stokken.

Begge personene er i begynnelsen av tyveårene. De kom inn i løpet av natten, og fikk dra hjem igjen dagen etter.

– Pass på dere selv

I fadderuken i fjor ble et par studenter innlagt i løpet av hele fadderperioden.

– Sånn sett startet det litt brått i år, men det kan jo være det blir med disse to i år, sier Stokken.

– Har du noen råd til studentene i fadderuken, for å unngå å havne hos dere?

– De må være forsiktige med det de inntar, spesielt sprit, og passe på å ha spist og ikke være for sliten før de går ut, sier hun.

– I tillegg anbefaler vi at de er sammen med noen de er trygge på, og passer litt på hverandre.

Stokken mener at spesielt de yngste, som kanskje har vært russ i år, må huske på at det er andre rammer rundt fadderuken enn russetiden.

– Hvis man nettopp har flyttet til en annen by for å begynne å studere for første gang, må man ta et større ansvar for seg selv enn da man bodde hjemme hos mamma og pappa.

Deler ut boller og bananer

For disse nyankomne studentene finnes det et tilbud som utdanningsinstitusjonen i Bergen samarbeider om. Faddervaktordningen er organisert etter samme modell som Natteravnene.

Cirka 160 frivillige deler på å gå vakt i sentrum mellom klokken 2200 og 0300.

– Det er ingen som tar ansvar for studentene på nattetid, så det er det vi gjør noe med, sier prosjektleder Helene Buer.

De deler ut vann, boller og bananer til de som vil ha, og ser til at studentene har det bra.

– Noen trenger hjelp til å finne veien hjem eller når neste buss går. Noen følger vi hjem, hvis de ikke vil gå alene, sier Buer, og legger til at de blir veldig godt mottatt av studentene.

Artikkeltags