Ulriken gikk i svart under Earth Hour - helt av seg selv!

Bildet til høyre ble tatt fra Fjellveien klokken 20.28, mens bildet til venstre ble tatt et kvarter inn i Earth Hour, klokken 20.44.

Bildet til høyre ble tatt fra Fjellveien klokken 20.28, mens bildet til venstre ble tatt et kvarter inn i Earth Hour, klokken 20.44.

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag kveld ble Earth Hour markert verden over. Ulriken glemte hele markeringen, men så ble det likevel svart.

DEL

I år gikk Earth Hour av stabelen lørdag klokken 20.30-21.30. BAs fotograf var på plass i Fjellveien for å se om det ble synlig forskjell på lyset i byen.

Som bildene viser, var ikke forskjellen lett å se med det blotte øye. Men ifølge BKK falt strømforbruket i BKK-området med ti millioner watt ved 20.30-tiden sammenlignet med en vanlig lørdagskveld.

– Omregnet i lyspærer tilsvarer dette rundt 250.000 pærer på 40 watt. Dermed tyder det på at mange i området vårt også i år valgte å slukke lyset for klimaet under klimaaksjonen Earth Hour, sier Anne Mette Tuvin, kommunikasjonsrådgiver i BKK Nett, til BA.

Hun synes det er flott å se at så mange i Bergensområdet har støttet miljøtiltaket.

– Vi håper dette øker bevisstheten hos folk slik at de skrur av lys i rom som ikke er i bruk, sier Anne Mette Tuvin.

Ulriken gikk i svart

Lørdag kveld gikk Ulriken i svart. Og det uten at det var med vilje!

– Altså, jeg skal ikke bløffe om dette her. Det blir avslørt en gang uansett. Men lyset på Ulriken har skrudd seg av helt på egen hånd, sier Øivind Johannesen, i Foreningen Lysdans på Ulriken.

Han forteller at de kom på at det var Earth Hour lørdag ettermiddag, og at det da var for sent å gjøre noe for å delta i klimakampanjen.

– Men så har altså en sikring eller noe gått. Vi vet ikke, men lyset var av under Earth Hour. Det var jo flott, sier han.

Johannessen fortellerat de bruker å være flinke til å markere ting på toppen av Ulriken. Blant annet lyste Ulriken i de franske flaggets farger etter Paris-terroren, og den siste uken har masten vært grønn for å markere St. Patricks Day.

– Datamaskinen tok rett og slett affære på egen hånd. Vi hadde forventet oss mange sinte leserinnlegg i avisen, sier han.

Riktignok var det ikke så lett å se at lyset var slukket under Earth Hour, på grunn av tåke på Ulrikens topp. Problemet nå, er at man ikke får skrudd på lyset igjen.

– Det blir nok mørkt i en liten stund nå. Til vi finner feilen. Det er bare å beklage. Kanskje har lynet slått ned eller noe. Vi vet ikke, sier Johannessen.

Gjestene ved Peppes Pizza på Ole Bulls plass spiste i lys av stearinlys lørdag kveld.

Gjestene ved Peppes Pizza på Ole Bulls plass spiste i lys av stearinlys lørdag kveld. Foto:

– Handler ikke bare om å spare strøm

Det var ventet at flere hundre millioner mennesker fra flere enn 7000 byer og tettsteder ville slå av lyset for klimaet denne lørdagskvelden.

– Folk har kanskje en forventningen om at det skal bli helt mørkt, men det pleier jo ikke å gå helt i svart. Det er mye gatelys og så videre i en by som Bergen, sier Ina Toften, markeds- og kommunikasjonssjef i WWF.

Hun forteller at kampanjen ikke bare handler om å spare strøm, men om å vise engasjement og inspirere politikere til å ta grep.

– Det er klart at vi gjerne skulle hatt enda flere bergensere med oss, slik at man virkelig kunne se forskjell på bildene, sier Ina Tofte.

Hun sier at hun gjerne skulle hatt mer kamp mellom ulike byer i Norge.

– I Fredrikstad og Sarpsborg har de for eksempel konkurrert om å være best under Eart Hour i årevis. Kanskje Bergen kunne gjøre det samme mot en annen by til neste år? Stavanger eller Oslo for eksempel, sier kommunikasjonssjefen.

Årets Earth Hour skulle bli den største noensinne, ifølge WWF, med 178 påmeldte land og territorier.

Blant de 350 landemerkene verden over som skulle gå i svart i én time, var Empire State Building i New York, Eiffeltårnet i Paris, Operahuset i Sydney og Taipei 101 i Taiwans hovedstad Taipei.

Artikkeltags