Gå til sidens hovedinnhold

Johannes (13) etterlyser bedre svømmetilbud for allergikere

Artikkelen er over 5 år gammel

Johannes plages av atopisk eksem og har derfor ikke kunnet delta i svømmeopplæringen. Han har ett ønske til politikerne.

– Jeg ønsker meg et sted også jeg kan bade. Hele året. Ikke alle tenker over at det finnes personer med sånne problemer, sier Johannes Gudbrandsen Stavland (13) fra Bergen.

Han plages av atopisk eksem, en kronisk hudsykdom som gjør at han bør unngå klorvannet i offentlige badeanlegg. I vinterhalvåret opplever han eksemen som ekstra plagsom, og det som hjelper mest er sol og saltvann. Derfor reiser han og familien jevnlig til sydligere strøk.

– Om sommeren bader vi mye i sjøen, og så lenge det er mulig benytter vi oss av Nordnes Sjøbad, sier mor til Johannes, DNS-skuespiller Ragnhild Gudbrandsen.

Sammen står de to og kikker ned på et sesongstengt Nordnes Sjøbad. Anlegget er stengt fra utgangen av august til slutten av mai.

– Det hadde vært fint og tatt seg et bad akkurat nå. Hadde det vært åpent hadde jeg gjort det, sier Johannes og smiler.

Ingen svømmeopplæring

Den tøffe 13-åringen vil gjerne dele sin historie for andre i samme situasjon, og for at andre skal vite at det finnes noen som av ulike grunner ikke kan delta i svømmeopplæring i klorbasseng.

Johannes går på Kirkevoll skole og klassen hans har hatt svømmeopplæring på Slåtthaug. Dette var det ikke mulig for Johannes å delta på. Han måtte til Gran Canaria for å lære seg å svømme.

– Om jeg bader i klor er det veldig vondt lenge etterpå. Huden blir varm og øm i en uke, forklarer han.

– Ubrukt kulturskatt

Eksemen setter inn for fullt når det blir kaldt, og han viser oss hendene som har tydelige sår.

Hans store ønske er et svømmetilbud for ham og andre i hans situasjon her i Bergen.

– Vi vil bade hele året, men når november kommer blir det i kaldeste laget å bade i sjøen, sier Ragnhild og ler.

Et svømmetilbud i saltvann hadde gjort Johannes sin tilværelse mye bedre. Han kunne tenke seg et eget saltvannsbasseng for eksempel i AdO Arena eller utvidede åpningstider på Nordnes Sjøbad.

Les også

Bekymret over massive utslipp fra Akvariet

– Vi forstår jo at det er en kostnad ved det om man skulle bygget tak over sjøbadet, og holdt det i drift hele året. Men jeg tror det hadde betydd mye for mange. Vi bor i Fana, men hadde gladelig reist til sentrum for å bade om et slikt tilbud hadde kommet på plass, sier Ragnhild.

Sammen med Sp-topp Laila Melkevoll, leder i Psoriasis- og eksemforbundet Hilde Mellum og Barn i Byen-redaktør Siri Breistein har de sendt et brev til komite for barnehage, skole og idrett.

– Nordnes Sjøbad er en kulturskatt i Bergen sentrum, som ligger ubrukt store deler av året. Det er et historisk og inkluderende miljø der, med en spektakulær utsikt med Askøy i bakgrunnen. For meg er det som et kinderegg, sier Breistein.

Kan ikke love noe

Hun mener det ville vært et fantastisk tilbud til allergikere.

– Men også for alle andre. Det sies at barn lettere lærer seg å svømme i saltvann. Jeg tror det vil være positivt for alle byens innbyggere, sier Breistein.

Byråd for skole og idrett Roger Valhammer (Ap) er i utgangspunktet positiv til forslagene, men kan likevel ikke love noe.

– Vi er opptatt av å sikre flest mulig bergensere et godt svømmetilbud – også de som av ulike årsaker ikke kan benytte de åpne bassengene. Vi vil gjerne gå i dialog med Psoriasisforbundet og andre aktuelle organisasjoner for å lytte til deres erfaringer og utfordringer. Dessverre er kommunen i en svært utfordrende økonomisk situasjon, noe som gjør at jeg ikke kan love noe, svarer han.

Les også

Dette blir dyrere

Valhammer forklarer at teknologien i ADO-arena og nyere anlegg skal gjøre at flere med astma og ulike hudtilstander som ikke kan benytte de eldre bassengene, opplever mindre plager ved svømming her.

– Men per nå foreligger det ingen planer om rehabilitering av anlegg som vil tilfredsstille krav til for eksempel saltvannsbasseng. Derfor vil jeg tro at ADO-arena og Nordnes sjøbad om sommeren er de beste alternativene.

Men en utvidet drift på Nordnes ser ikke lovende ut.

– I høst overtok vi styringen av Bergen og innså fort at den økonomiske situasjonen var verre enn fryktet. Det betyr også at prioriteringene blir enda vanskeligere. Jeg er dessverre redd for at det er for dyrt med utvidet drift på Nordnes sjøbad til at kommunen har penger til å få det til i denne omgang, sier Valhammer.

Kommentarer til denne saken