– I avisene leser vi bare om rumenere som enten er tiggere eller som er involvert i hallikvirksomhet eller annen kriminalitet. Men de aller fleste rumenere som er her i Bergen er ærlige folk som jobber og betaler skatt, sier Oana.

22-åringen har bodd i Bergen i to år, hennes mann har bodd her i fire år.

Ovidiu jobber som bussjåfør, mens Oana jobber som barnehageassistent. De har nylig kjøpt seg en leilighet i Ytre Arna, og trives veldig godt.

– Både vi og andre rumenere vi kjenner reagerer på at det er et ensidig bilde som tegnes i mediene, sier ekteparet, som kommer fra byen Cluj-Napoca i Transilvania-området.

LES OGSÅ: Derfor får tiggere kommentarfeltene til å koke

Ti prosent tiggere

Et kjapt søk i Atekst på ordet «rumenere» i alle landets aviser inneværende år, viser at ekteparet har rett.

Med få unntak omtales folk fra Romania i forbindelse med fattige tilreisende som tigger, kriminell virksomhet eller, i noen tilfeller, som ofre for sosial dumping. Herværende avis er intet unntak.

Ettersom rumenere er EØS-borgere har de ingen plikt til å registrere seg hos politi eller andre myndigheter for opphold som varer inntil tre måneder.

Det er derfor vanskelig å vite hvor mange rumenere som er i Bergen for å tigge, pante flasker eller på andre måter prøver å forsørge seg utenfor det organiserte arbeidsmarkedet.

Les også

Mens foreldrene tigger i Bergen, hviler ansvaret for tvillingene på Armandos (14) skuldre

 

Da Bergen kommune i mars i år gjorde en uvitenskapelig kartlegging, kom de i kontakt med 70 personer.

Alle var fra Romania, og de aller fleste identifiserte seg som romfolk.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå bodde det 933 rumenere i Bergen i 2014.

Av disse var 74 prosent sysselsatte, enten som arbeidstakere eller som selvstendig næringsdrivende.

Dermed utgjør gruppen fattige tilreisende trolig mindre enn ti prosent av statsborgerne fra Romania som oppholder seg i Bergen.

I landet som helhet var det i samme periode registrert 7.837 rumenske statsborgere i 2014. 73,2 prosent av dem var sysselsatte.

– Vi forstår at det er de som sitter på gaten og tigger som er mest synlige, men vi vil gjerne vise at dette ikke er representativt for de fleste rumenere i Bergen, sier Oana.

– Er et vakkert land

Ekteparet valgte å flytte til Bergen fordi de hørte at det var mulig å få jobb her om fra Ovidius fetter, som hadde vært her og jobbet.

– Det er vanskelige økonomiske tider i Romania, og det er vanskelig å få en jobb, sier Ovidiu.

Les også

Angelica tar avstand fra sin egen kultur på grunn av barneekteskapene

 

Han jobbet i Romania i flere år før de flyttet til Norge. De to har vært kjærester i fem år, og giftet seg for to og et halvt år siden.

– Med bare én inntekt er det vanskelig å få spart opp penger til å kjøpe bolig og etablere familie i Romania, sier han.

En gjennomsnittlig månedslønn i Romania er ifølge økonominettstedet Trading Economics rundt 5300 norske kroner, mens en gjennomsnittlig norsk månedslønn er 42.300 kroner brutto i måneden, ifølge SSB.

Samtidig er det ifølge tall fra Eurostat i underkant av tre ganger billigere å leve i Romania enn i Norge for en gjennomsnittlig husholdning.

Oana er imidlertid opptatt av å ikke svartmale situasjonen i hjemlandet.

Les også

Familien i Romania håper bergenserne er sjenerøse i dag

 

– Det stemmer at det er vanskelig å få jobb, men det er ikke umulig. Det er mange som velger å bli, og som lever gode liv, sier hun.

– Når man leser om landet får man av og til inntrykk av at Romania er et land fra middelalderen, men det er et vakkert land med alle moderne fasiliteter. Vi har spennende kultur og gamle, vakre tradisjoner som må oppleves. Jeg anbefaler egentlig alle å besøke Romania, legger hun til.

– Folk er nysgjerrige

De to har ikke opplevd å bli møtt med fordommer når de sier hvor de kommer fra, men enkelte er nysgjerrige.

– Jeg har fått spørsmål om hva som er forskjellen på meg og på dem som sitter og tigger på gaten, sier Oana.

– Hva tenker dere selv om at så mange fra Romania tigger her i Bergen?

– Det er ikke overraskende at de tigger her, for dette er mennesker som tigger i Romania også, sier Oana.

– Jeg har snakket med flere av dem. De er ikke dårlige mennesker, og de tigger fordi de ikke har så mange alternativer. Men det er viktig å huske at ikke alle romfolk tigger, de fleste har en form for arbeid i Romania som de lever av. Og de fleste rumenerne i Bergen er som oss, de kommer hit for å jobbe og få muligheten til et bedre liv.