Gå til sidens hovedinnhold

Fem spesielle datokjøringsproblemer: – Hva skal vi gjøre hvis...?

Det blir datokjøring i Bergen onsdag 6. januar, og annenhver bil i byen må stå. Dette mener bergenserne.

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter at BA meldte at Bergen får datokjøring på onsdag, har spørsmålene rent inn fra leserne.Et av lesernes spørsmål var en skikkelig nøtt for både politi og kommune.

Noen av dem var vanskeligere enn andre, og BA presenterte et utvalg for både leder Atle Heradstveit i politiets trafikkseksjon og Tallak Rundholt som er politisk rådgiver for klimabyråden.

  • Noen tar også datokjøringen med stor ro - se video fra Klostergarasjen

LES OGSÅ: Slik klarer du deg uten bilen i morgen – og disse får kjøre uansett

LES MER: Politiet blir nedringt om datokjøring

– Trenger bil i jobben

BA-leser Erik Nilsen spør hva som regnes som kjøring i næring, og om dette omfatter alle som er avhengige av bilen for å gjøre jobben sin. Gjelder det for eksempel håndverkere, selgere og takstmenn?

Rundholt i kommunen svarer følgende: – Jeg er nesten 100 prosent sikker på at unntaket gjelder registrerte næringskjøretøy. Bruker du privat bil til jobben, regnes det ikke.

Heradstveit i politiet mener en i for eksempel megleryrket eller i bedrifter med bilavtaler kan komme i grenseland, og at politiet vil ta disse vurderingene etter hvert som de dukker opp. Han bedyrer at tilfellene vil håndteres «med sunn fornuft».

Erklæring fra arbeidsgiver

Bergen kommune skriver på sine hjemmesider at ansatte som skal benytte egen bil i næringsvirksomhet «må ha med erklæring fra arbeidsgiver om at privatbilen benyttes til næringsvirksomhet, og med informasjon om bilens registreringsnummer og type oppdrag».

Denne må ligge i bilen og kunne fremvises ved kontroll.

Dersom du har et enkeltmannsforetak og benytter privatbil i virksomheten, må du ha med deg kopi av firmaattest eller annen informasjon som sannsynliggjør at bilen er nødvendig for å utøve næringsvirksomheten.

LES OGSÅ: Derfor blir det datokjøring i Bergen

– Vi skal på ultralyd

«Helge Tøffen» opplyser om at hans utkårede skal på ultralydundersøkelse onsdag, og at bilen har oddetall.

Til dette sier Rundholt i kommunen at slike tilfeller fort vil komme innenfor unntaket for «kjøring knyttet til liv og helse».

Politiet lovet å bruke skjønn når de stopper folk for kontroll på onsdag.

En tredje BA-tipser lurer på hva han skal gjøre når bilen hans står parkert på Flesland med partallsskilt, og skal hjem (gjennom bompengeringen) torsdag kveld.

Her er Rundholts svar nedslående for vedkommende; det blir nok kollektivtransport.

– Noen går dette utover på en urimelig måte. Dette er et lite optimalt virkemiddel, erkjenner han.

Hva hvis man setter av en passasjer?

Når det gjelder BA-leser Rolf Erik Alfheims spørsmål, innrømmer begge at de står litt fast. Han lurer på detaljene rundt unntaket for biler med tre personer eller mer:

«Hva om man er tre personer i bilen når man kjører inn i forbudssonen og setter av den ene passasjeren innenfor sonen?»

Teksten fortsetter under bildet.

– Godt spørsmål. Det vet jeg ikke, sier Rundholdt og henviser til Trafikketaten.

Atle Heradsveit i politiet synes også spørsmålet er godt, og begynner å le.

– Ha ha ha! Skriver du dette, vil jo alle ha hatt tre passasjerer! Vet du hva? Det får vi ta hvis problemstillingen dukker opp, sier han.

Politilederen legger til at politiet alltid bruker skjønn, og at folk kan føle seg trygge på at de vil få veiledning i et tiltak som er nytt for mange.

– Men det er klart; her vil alle steiner bli snudd, og vi kommer til å se om folk respekterer datokjøringen. Om folk gir blaffen, vil vi bruke sanksjonene.

Datokjøring i Bergen - dette gjelder

Byrådet har tirsdag 5. januar fattet vedtak om å innføre datokjøring innenfor ytre bompengering i Bergen. Datokjøringen gjelder fra onsdag 6. januar kl. 06.00 til tirsdag 12. januar kl. 2200, eller til faren for overskridelser er over. Det var ingen datokjøring i helgen.

Personbiler med nummerskilt som ender på partall, kan kjøre på partallsdager, altså tirsdag denne uken. Biler med skilt som ender på oddetall, kan kjøre mandag og onsdag.

(Partall er 0,2,4,6,8, oddetall er 1,3,5,7 og 9.)

Det er ikke datokjøring om natten mellom klokken 22 og 06.

Biler med tre eller flere personer får lov til å kjøre alle dager.

 Kjøring knyttet til liv og helse, samt elbiler, hybridbiler, kjøretøy benyttet til næringsvirksomhet eller offentlig tjeneste, utrykningskjøretøy, pasienttransport og biler som brukes av funksjonshemmede er også unntatt fra datokjøringen.

De neste dagene styrkes busstilbudet ytterligere for å gi bedre kapasitet.

Her kan du lese hele vedtaket fra Bergen kommune.

Vedtaket om datokjøring er gjort i tråd med forskrift om midlertidige trafikkregulerende tiltak. Du kan lese hele forskriften her.

Kilde: Bergen kommune

 

Kommentarer til denne saken