– Veldig stort og rørende

Helene Wass Rees og Phllip Wass, datter og sønn av Ted Wass, soldaten som hoppet ut i fallskjerm fra Lancaster-maskinen over Fyllingsdalen, 12. januar 1945.

Helene Wass Rees og Phllip Wass, datter og sønn av Ted Wass, soldaten som hoppet ut i fallskjerm fra Lancaster-maskinen over Fyllingsdalen, 12. januar 1945. Foto:

Flykapteinen ba mannskapet om å forberede seg på å hoppe i fallskjerm. En kommunikasjonsblunder førte til at tre soldater hoppet, mens det skadeskutte flyet klarte å komme seg velberget tilbake til Shetland.

DEL

Ted Wass og to kolleger ble tatt til fange av tyske styrker i Fyllingsdalen, og holdt til fange i knapt fem måneder frem til frigjøringen 8. mai 1945.

Søndag var sønnen og datteren til Wass i Bergen da det ble avduket tre minnesmerker i området for soldatene landet på dagen 75 år etter.

Lillian var øyenvitne

– Veldig stort og rørende. Vår far ville ha blitt veldig stolt, sier sønnen Philip og søsteren Helene til BA under arrangementet ved minneparken Traudalen like utenfor Løvstakktunnelen.

Det ble holdt taler fra både ordfører Marte Mjøs Persen og den britiske militærattachen som sto for selve avdukingen.

Mange fyllingsdøler hadde møtt opp, blant dem en som ennå minnes denne dagen, Lillian Therese Kvinge. Hun var 14 år, men husker det som skjedde veldig godt.

– Det gikk jo ofte fly over Dalen under krigen, men denne dagen så jeg plutselig noen i fallskjerm. Min mor sa at flyet neppe kom til å klare seg idet det så vidt strøk over fjelltoppene her, forteller Kvinge.

Saken fortsetter under bildet

Den britiske militærattachen holdt tale og avduket minnesmerket i Fyllingsdalen.

Den britiske militærattachen holdt tale og avduket minnesmerket i Fyllingsdalen. Foto:

Landet trygt på Shetland

Men den skadeskutte Lancaster-maskinen klarte å nå frem og lande trygt på Shetland med resten av besetningen.

Dette var det tredje angrepet på den tyske ubåtbunkeren Bruno på Laksevåg.

– Vi så det hele på avstand og snakket ikke med soldatene. Men tyskere fra luftvernbatteriet rykket ut med geværer og bajonetter og tok de britiske soldatene til fange, minnes Kvinge.

Hun synes at det er fantastisk at det settes opp minnesmerker i Fyllingsdalen.

Saken fortsetter under bildet

Lillian Therese Kvinge (89)  var 14 år og husker godt denne januardagen da tre briter landet i fallskjerm i Fyllingsdalen og tatt til fange av tyskerne. Her sammen med ordfører Marte Mjøs Persen.

Lillian Therese Kvinge (89) var 14 år og husker godt denne januardagen da tre briter landet i fallskjerm i Fyllingsdalen og tatt til fange av tyskerne. Her sammen med ordfører Marte Mjøs Persen. Foto:

Barna til engelskmannen Ted Waas vokste opp etter krigen. Faren ble værende I Royal Air Force hele sitt yrkesaktive liv, frem til 1975, blant annet som skvadronsjef.

– Han fortalte om hendelsen på sine eldre dager, men vi kjente ikke til alle detaljene. Bergen var nevnt, men ikke Fyllingsdalen, sier Philip og Helene.

Norge er for øvrig ikke ukjent for søsknene. I 1960-62 bodde de på Høvik mens faren arbeidet for det britiske luftvåpenet.

– Det var en flott tid, sier Philip Wass, som er imponert og uttrykker stor takknemlighet for det arbeidet som Stein Ugelvik Larsen og Minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen har gjort.

– En trist historisk dag, men samtidig vitner det om heltmodig innsats, understreker Ugelvik Larsen.

Etter planen skulle tre fallskjermhoppere ha landet i Traudalen i forkant av avdukingen søndag, men på grunn av lavt skydekke og samtaler med flykontrollen på Flesland, ble dette droppet og tatt ut av programmet.

– Det er bedre vær enn i går, men vi får ta det igjen en annen gang, sa Ugelvik Larsen spøkefullt.

I talene på arrangementet ble for øvrig det gode samarbeidet mellom Norge og England, både under krigen og frem til våre dager, fremhevet.

Det ble lagt vekt på at det er viktig å bære historien videre og, som ordfører Marte Mjøs Persen sa med feilfri engelsk uttalelse: Fred og frihet har sin pris.

En trist, men samtidig en heltemodig historie, sier Stein Ugelvik Larsen - leder i minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen.

En trist, men samtidig en heltemodig historie, sier Stein Ugelvik Larsen - leder i minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen. Foto:

Mange fyllingsdøler møtte opp på arrangementet ved den store marken, som de fleste vanligvis bare kjører forbi på vei til eller fra Løvstakktunnelen.

Mange fyllingsdøler møtte opp på arrangementet ved den store marken, som de fleste vanligvis bare kjører forbi på vei til eller fra Løvstakktunnelen. Foto:


Artikkeltags