Den sosialistiske organisasjonen Motmakt arrangerte torsdag ettermiddag demonstrasjon på Torgallmenningen mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) retorikk og regjeringens asylpolitikk.

– Dette er en reaksjon på saken som startet med Listhaugs skrytende Facebook-post om New York Times artikkel om syvåringen fra Afghanistan som ble sendt ut landet. Debatten i etterkant har ikke handlet om saken, så dette er en demonstrasjon for å rette fokus tilbake på norsk asylpolitikk, som vi finner forkastelig, forteller Tora Finne fra Motmakt til BA.

Hun mener at Norge har et ekstra ansvar etter å ha vært aktivt innblandet i krigføring og våpeneksport til Midtøsten.

– Vi har delskyld i krisen, men møter flyktningene med ryggen og sender dem tilbake til krigen. Vi vil vise at det er mange som ikke står inne for dette. Listhaug er ikke offeret når barn som er vokst opp i Norge utsettes for skyting i konfliktområder, sier Finne.

– Kultur for dugnadsånd

18 organisasjoner hadde sluttet seg til demonstrasjonen. Blant dem var Refugees Welcome to Norway (RWTN).

– Vi motsetter oss masseutsendelsene av asylsøkere. Vi tolker flyktningekonsvensjonene hardere enn andre europeiske land. Det er spesielt alvorlig at barn sitter innelåst på Trandum leir som kriminelle, sier leder for RWTN Bergen, Silje O. Heltne.

Hun var opptatt av å vise at norsk kultur har flere sider.

– Innvandringsfiendtlige krefter ønsker å fremme og beskytte norsk kultur. Jeg ønsker å få frem at vi imidlertid også har en sterk kultur for dugnadsånd. Det som er særnorsk består av mer enn å jage folk vekk, mener Heltne.

– Flau

Rundt 200 hadde møtt frem i striregnet for å høre en lang rekke appellanter. Tasbih Hindi fra Alamal-foreningen fikk publikum med seg i sin appell.

– Er det noe å være stolt av å ha blant verdens strengeste asylpolitikk i verdens rikeste land?

– Nei!

– Var det utvisning av små norske barn kongen snakket om da han talte om inkludering?

– Nei!

– Jeg blir flau!

Innvandrings- og integreringsministerposten er underlagt Justisdepartementet, som sier følgende i en kort uttalelse:

– Folk må få vise engasjement og demonstrere for det de tenker er viktig. Vi har ingen ytterligere kommentar.