Gå til sidens hovedinnhold

– Det vil nok bli reaksjoner

Artikkelen er over 3 år gammel

Det sto mellom muren og treet. Valget falt på treet.

Et stort tre like ved den såkalte direktørboligen, eller «Katten» som den også kalles, på Akvariet skal felles. Årsaken er at kommunen frykter det vil falle.

– Det er et kjempefint tre som jeg virkelig har vansker med å akseptere at vi må felle. Men rotsystemet har begynt å vokse på muren, og det er fare for at det kan falle ned på hus, eller over Akvariet. Vi vet ikke hvilken retning det vil falle, sier Snjezana Skokic-Sørebø, leder for internstøtte ved etat for bygg og eiendom i Bergen kommune.

Les også: Felte sykt kastanjetre ved Johanneskirken

Valgmulighetene var å fjerne treet eller muren. Sistnevnte er verneverdig, og dermed falt valget på treet.

– Det vil nok bli reaksjoner på dette. Her har vi tatt beslutningen i samråd med byantikvaren og bymiljøetaten, og treet vil bli felt snart, sier Sørebø.

Saken fortsetter under bildet

– Produserer enorme mengder løv

Direktør ved Akvariet, Geir Olav Melingen, sier til BA at de i flere år har leid eiendommen av Bergen kommune. Boligen har vært brukt av ansatte ved Akvariet, men den siste tiden har de ikke benyttet seg av den.

– Det var vi som gjorde kommunen oppmerksomme på at treet ødela muren. Vi har ikke vært bekymret for at treet skulle falle ned. For å være helt ærlig, så har treet påført oss en god del ekstraarbeid, så for vår del er det helt greit at det forsvinner, sier han med et smil.

Hver høst må nemlig de ansatte ved Akvariet bruke mye tid på å fjerne alt løvet fra flere store løvtrær som står på oppsiden av turistattraksjonen.

– De produserer enorme mengder løv, og vi er glad for å slippe litt av det. Fjerningen av treet vil også gjøre området vårt lysere. Men det er fine trær, så jeg forstår at det har vært et vanskelig valg for kommunen, sier Melingen.

Han sier de nå jobber med kommunen for å se om det er mulig å omreguler boligen slik at den kan brukes til kursvirksomhet og møter.

– Det er en fantastisk fin eiendom som hadde vært kjekt å få vist frem til flere, sier direktøren.

Flere trær

Snjezana Skokic-Sørebø i kommunen sier til BA at de har flere trær under oppsikt.

Mandag felte de et kastanjetre på Høyden ved Johanneskirken. Treet var sykt, og kommunen tror flere nærliggende trær er smittet.

Disse kan også bli felt eller beskåret, men det vil ikke skje før Mattilsynet har kommet med sin rapport.

– I tillegg har vi et lindetre i Kalmargaten barnehage som skal beskjæres. Dette har skader etter bakterie- eller soppangrep, sier Sørebø.

 

Kommentarer til denne saken