Underviser eldre for å forhindre branner

Branningeniør Caroline Østensjø foreslår LED-lys fremfor levende lys i hjemmet. Et tyvetalls bergensere født i 1941 var invitert til Brannstasjonen tirsdag. På agendaen sto blant annet oppfriskning om egne brannkunnskaper.

Branningeniør Caroline Østensjø foreslår LED-lys fremfor levende lys i hjemmet. Et tyvetalls bergensere født i 1941 var invitert til Brannstasjonen tirsdag. På agendaen sto blant annet oppfriskning om egne brannkunnskaper. Foto:

Det er nesten fem ganger så høy risiko for branner hjemme hos dem over 70 år, ifølge Brannvesenet. Nå håper de målrettet undervisning kan minske brannrisikoen.

DEL

– Vi anbefaler å bruke LED-lys fremfor stearinlys. De utgjør ingen brannrisiko. I tillegg blir det bedre inneklima av det, sier branningeniør Caroline Østensjø til forsamlingen.

Tirsdag denne uken var bergensere født i 1941 invitert til Bergen Brannstasjon. Der sto blant annet brannsikkerhet i hjemmet høyt på agendaen.

– Det er 4,6 ganger så høy risiko for brann blant de over 70 år. En viktig årsak til dette er nok at både kognitive og fysiske evner kan svekkes med alderen, sier Caroline Østensjø.

I tillegg er risikoen for skade større dersom en brann oppstår hos eldre.

– Faktorer som redusert bevegelighet, dårligere hørsel og syn kan igjen øke risikoen for at man kan bli skadet eller dø i brann, påpeker hun.

Nytt konsept

Det er Bergen kommune som står bak seminaret som ble arrangert denne uken. I tillegg til brannsikkerhet, ønsker de å informere om hvilke grep man kan gjøre for å bevare en best mulig helse i alderdommen.

– Vi vil møte eldre innbyggere i kommunen. Denne gangen valgte vi å invitere innbyggere født i 1941, sier spesialsykepleier, Gunn Johannessen.

Hun fremhever at man selv kan ha stor innvirkning på hvordan alderdommen skal være.

– Det handler blant annet om å være aktiv, ha et bra kosthold og å tenke igjennom om egen bolig er godt egnet til å bo i resten av livet. For oss er det viktig å komme tidlig ut med denne informasjonen. Denne typen seminar har møtt veldig gode tilbakemeldinger i andre kommuner. Derfor prøver vi det ut i Bergen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det har vært veldig mye god og nyttig informasjon. Nå skal jeg og min kone sette oss ned og se på hva det er vi kan bruke videre, sier Lars Håheim.

– Det har vært veldig mye god og nyttig informasjon. Nå skal jeg og min kone sette oss ned og se på hva det er vi kan bruke videre, sier Lars Håheim. Foto:

Opplevde storbrann

Lars Håheim (77) var en av rundt 20 deltakere på seminaret.

– Jeg så en annonse i avisen. De ønsket å møte bergensere født i 1941, så da tenkte jeg at dette måtte være et eksklusivt tilbud, sier han.

Han har sett med egne øyne hvilke dramatiske konsekvenser en brann kan få, da Stalheim Hotell brant ned på sankthans i 1959. 25 mennesker omkom i den eksplosive brannen. Håheim var i forsvaret og sto vakt der i tre døgn etter tragedien.

– Det jeg husker best er lukten. Erfaringer har gjort at jeg er veldig opptatt av dette med brannsikring. Derfor var dette et veldig greit innslag i dagen, sier han.

Artikkeltags