– Jeg fikk sjokk da jeg hentet posten i dag. Jeg aner ikke hvorfor jeg er invitert, sier Kariann Ekren (29), som driver nærbutikken Kvingo i Masfjorden.

Torsdag lå den der. Invitasjonen til en ekte hagefest med kongefamilien som vertskap.

«H.M. Kongens hoffsjef har ifølge befaling den æra å innby Kariann Ekren til hagefest på Gamlehaugen i Bergen» står det i innbydelsen.

300 gjester

I sommer reiser kong Harald og dronning Sonja på jubileumsreise med kongeskipet «Norge» i anledning sine 25 år på tronen.

Reisen starter i Tromsø 18. juni, og fortsetter deretter til Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Datoen for hagefesten i Bergen er satt til 25. juni, og det hele finner sted på Gamlehaugen.

Kongeparet og kronprinsparet går i land på Bryggen om formiddagen lørdag 25. juni for å ta del i byens folkefest for kongen og dronningen. De skal så ta en vandring på Bryggen, før de på ettermiddagen er vertskap for 300 inviterte gjester.

Gjestene er blitt plukket ut i samarbeid med den lokale Fylkesmannen og fylkets ordførere. Etter det BA kjenner til, er de utvalgte gjestene personer som har blitt positivt lagt merke til i sitt lokalmiljø.

Selfie med kongen

Kongeparet ønsker at feiringen skal være folkelig, og at den skal nå ut til alle lag av folket, også geografisk.

De ønsker særlig barn og unge skal ha en sentral rolle.

– Du skal vel dra, Kariann?

– Klart man må dra når kongefamilien inviterer. Planen min er å få en selfie med kongen, ler Kariann.

Hun har nylig kjøpt seg ny kjole i Thailand som hun mener passer perfekt til en kongelig hagefest.

– Jeg gleder meg, jeg tror dette kommer til å bli veldig kjekt, sier hun til BA.

Lokal mat

Maten som skal serveres på hagefesten er selvsagt lokal, det samme er underholdningsinnslagene. Alle fylkets 33 ordførere kommer, med seg har de en håndfull «sambygdinger».

– Gjestene er plukket ut i samarbeid med Fylkesmannen og fylkets ordførere. Kongeparet ønsker at feiringen skal være folkelig, og at gjestene skal være et tverrsnitt av befolkningen. Dette er en fest for folket, ikke for fiffen. Man har funnet frem til gode representanter for folket i sin kommune, både unge, eldre, innvandrere, representanter fra foreningsliv og andre, sier, assisterende kommunikasjonssjef ved det kongelig hoff, Sven Gj. Gjeruldsen til BA.

Det har ikke vært kongelige hagefester som denne tidligere, og når kongeparet nå skal markere sine 25 år på tronen, ønsker de å gjøre det sammen med sitt folk. Ryktene vil ha det til at de gleder seg til jubileumsturen de snart legger ut på.

– Det vil bli underholdning og servering av god mat. Vi har lagt stor vekt på lokale råvarer, både mat og drikke skal være kortreist. Det vil være med på å sette et særpreg på festen, sier Gjeruldsen.

Både kongeparet og kronprinsparet vil være til stede og sirkulere blant gjestene, så muligheten for å hilse på dem personlig, er absolutt til stede.