Tilbords er konkurs

Tilbords på Bergen storsenter.

Tilbords på Bergen storsenter.

Artikkelen er over 2 år gammel

Eierselskapet bak bergenskjeden Tilbords melder oppbud i Bergen tingrett mandag. 105 butikker går en uviss fremtid i møte.

DEL

Tilbords-kjeden ble kjøpt opp av eierne i Kitch'n i november 2017. De kjøpte da selskapet fra kapitalfondet Herkules. Tre måneder senere melder de oppbud i eierselskapene Tirag AS og  Tirag Holding AS.

Dermed kan det være slutt for selskapet som har røtter tilbake til familiebedriften Peter M. kolderup, som ble etablert på Nesttun i 1845.

Tilbords-kjeden og franchisetakere har butikker på blant annet Galleriet, Bergen storsenter, Åsane senter, Horisont, Lagunen, Oasen, Sartor, Laksevåg, Øyrane Torg og på Os.

«Etter overtakelsen har det blitt utført en betydelig opprydding gjennom betydelige kostnadskutt», skriver selskapet i en pressemelding.

Underskuddet og nødvendige nedskrivinger har imidlertid blitt høyere enn antatt, og derfor ser eierne seg nødt til å melde oppbud.

– I forbindelse med overtakelsen forventet vi at tap og nødvendige nedskrivninger i balansen ville føre til et tap på kr. 20-40 mill. i 2017. Når vi nå kan konstatere at antatt tap og nedskrivninger blir mellom kr. 60-70 mill, kan vi ikke gjøre annet enn å begjære oppbud, sier daglig leder Odd Sverre Arnøy.

Uavklart fremtid

Selskapene eier 21 egne Tilbords-butikker og er franchisegiver for 84 andre butikker, mange av dem i bergensområdet. Butikkene og deres ansatte går nå en usikker tid i møte.

– Uansett vil det bli flere butikker som vil bli lagt ned, sier Arnøy.

– Midlertidig vil alle butikkene være oppe som normalt, frem til det blir oppnevnt en bostyrer som skal ta stilling til videre drift i hver enkelt butikk, sier Arnøy til BA.

Det kan ligge i kortene at Kitch'n-eieren ønsker å rydde unna gjeld og kjøpe boet. Arnøy spår at flere kan være interesserte i å kjøpe virksomheten ut av konkursboet.

– Eierne vil være helt åpne for å se på løsninger sammen med konkursboet og banken. Først avventer vi en konkursåpning og bobestyrer, sier Arnøy.

Oppfordrer til videre drift

I en e-post til ansatte og franchisetakere, oppfordrer Arnøy til å fokusere på å drifte butikkene på best mulig måte mens fremtiden avklares. Dette skriver han i e-posten om de kommende par ukene:

«Vi er oppriktig lei for utfallet av vårt korte eierskap og ledelse av kjeden. Vi har følt at til tross for mange og vanskelig beslutninger, at samarbeidet med butikkene har fungert meget bra, og at vi sammen har gjort tiltak som skulle styrke butikk økonomien fremover. Erfaringsmessig vil Bostyrer bruke 1-2 uker for å få avklart boets videre skjebne og mulig grunnlag for salg og videre drift av kjeden og de butikker som er lønnsomme. Det vil i denne perioden være mye usikkerhet, og vanskelige spørsmål dere kan få fra ansatte, huseier og leverandører. Dere må be om respekt for at dere ikke kan svare på spørsmål i denne perioden, da bostyrer må få oversikt over situasjonen (...) Det viktigste dere kan gjøre er å holde fokus på å drifte butikkene på best mulig måte enten den er franchise eller eid av Tilbords Retalt frem til dere får beskjed om annet»

Saken oppdateres.

Artikkeltags