Åsane-drapstiltalt løslatt fra varetekt

48-åringen (innfelt) ble pågrepet av politiet i sitt hjem i Åsane 17. juni i fjor. Her er kriminalteknikere fra politiet på stedet.

48-åringen (innfelt) ble pågrepet av politiet i sitt hjem i Åsane 17. juni i fjor. Her er kriminalteknikere fra politiet på stedet.

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter nær et år i varetekt, kunne Åsane-drapstiltalte torsdag spasere ut av portene på Bergen fengsel.

DEL

28. mai skulle en 49 år gammel mann fra Åsane møte i retten, tiltalt for å ha dopet ned og kvalt sin kone. Saken var berammet til 15 dager i Bergen tingrett.

Saken ble imidlertid utsatt i siste liten, som en følge av at statsadvokaten ba om mer etterforskning.

– Vi ønsker tilleggsetterforskning og ba retten utsette saken, bekreftet førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen til BA da.

Årsaken var en ny sakkyndigerapport som pekte mot en naturlig dødsårsak som følge av sykdom. De sakkyndige påpekte også at det ikke var funnet skader på halsen man normalt vil se ved kvelning.

Nå er mannen løslatt fra varetekt, og torsdag klokken 1115 kunne han spasere ut av portene på Bergen fengsel. 

Han kom med en stor tralle med eiendeler i plastposer, og var fulgt av sin forsvarer og en fengselsbetjent.

49-åringen er fri etter snart et år i varetekt.

Han er glad for løslatelsen og at marerittet snart kan være over. Det har vært en stor påkjenning, sier forsvarer Erik Johan Mjelde.

Drapstiltalte ønsket selv ikke å snakke med BA, og var tydelig preget da han gikk bort til forsvarerens bil.

Her går forsvarer Erik Johan Mjelde inn for å hente sin klient i Bergen fengsel.

Her går forsvarer Erik Johan Mjelde inn for å hente sin klient i Bergen fengsel. Foto:

– At statsadvokaten har trukket i nødbremsen og løslater min klient nå, sier noe om bevissituasjonen. All ære til Stolt-Nielsen for at han gjorde det. Det burde vært gjort av etterforsker og politiadvokat for lenge siden, sier Mjelde.

Drapstiltalte har visst om løslatelsen i noen dager, og ser frem til å reise hjem til sin bolig i Åsane etter å ha vært innom butikken.

Mannens sønn (8) er også informert om at faren slipper ut av fengsel. De to har hatt samvær i fengselet hver 14. dag under varetektsfengslingen.

– Han ser veldig frem til å møte sønnen, sier Mjelde.

Saken fortsetter under bildet.

Forsvarer Erik Johan Mjelde.

Forsvarer Erik Johan Mjelde. Foto:

Uklar dødsårsak

Mannens 42 år gamle kone ble funnet død i sengen hjemme 25. april 2017. Mannen ble fengslet et par måneder senere, i juni. Dødsårsaken har hele tiden vært uklar. Det skal være de sakkyndiges vurderinger av denne som skal være bakgrunnen for at politiet ble bedt om å gjøre mer etterforskning.

Etter det BA erfarer skal en sakkyndigrapport peke mot en sannsynlighet for at dødsfallet kan skyldes sykdom og dermed være naturlig.

– Han er nå løslatt fordi det endelig har blitt fokus på dødsårsaken, og at en naturlig dødsårsak er mer sannsynlig enn drap, sier Mjelde.

Sakkyndigerapporten som førte til at straffesaken mot mannen ble utsatt, er også bakgrunnen for at mannen nå løslates, forklarer politiadvokat Ørjan Ogne. Dette fordi den har medført at etterforskningen av saken har for lite fremdrift.

– Det kom en ny sakkyndigrapport som kunne så noe tvil om dødsårsaken. Vi har behov for å utrede dette ytterligere og få oppnevnt flere sakkyndige, sier Ogne.

Fordi det er uklart når dette arbeidet kan ferdigstilles, vurderte politiet det som riktig å løslate mannen.

– Det er et vilkår for å holde noen i varetekt at saken har nødvendig fremdrift. Når vi har denne utsettelsen finner vi det riktig å løslate, sier Ogne.

Men tiltalen mot mannen består.

Ogne sier at politiet er redde for at mannen skal forlate landet. Unndragelsesfare har også vært fengslingsgrunnlaget mens drapstiltalte har sittet i varetekt.

– Han er nå gitt et forbud mot å reise fra landet. Vi har tatt beslag i passet hans slik at han ikke kan forlate landet, sier Ogne.

Polititeori: Kvelte konen

Ifølge tiltalebeslutningen drepte mannen konen ved kvelning.

I tiltalebeslutningen er det også tatt inn ett tilfelle av drapsforsøk kort tid forut for kvinnens død. Drapsforsøket skal ha funnet sted om ettermiddagen 21. april, altså fire dager før hun døde.

Ut fra det som står i tiltalebeslutningen, skal ektemannen da ha servert henne mat tilsatt den dødelige giften Bariumacetat eller antidepressiva, for at hun skulle sove tungt. Slik kunne han drepe henne i søvne.

«Forsøket lyktes ikke da hun kjente bitter smak av maten og kastet denne», står det i tiltalen.

BA er kjent med at det var laks som sto på menyen hjemme hos ekteparet den aktuelle dagen. Kvinnen noterte i telefonboken sin at hun følte at noe var blandet i maten hennes.

Avviser giftteori

Den drapstiltalte ektemannen har i avhør forklart at han bestilte Bariumacetat som FAU-medlem i forbindelse med et planlagt kurs i tekstildesign som han hadde ansvar for på skolen.

BA er kjent med at en søknad om forhøyning av livsforsikringen til 42-åringen i tiden før dødsfallet, står sentralt i politiets etterforskning. Bare uker før hun døde skal han ha forsøkt å forhøye konens livsforsikring fra 1,5 millioner til tre millioner.

Han skal også ha sjekket jobbmuligheter i Qatar.

Ekteskapet mellom de to skal ha vært turbulent. Konen skal ha gitt uttrykk for at hun ville skilles, og at hun fryktet ektemannen.

49-åringen har sittet fengslet siden pågripelsen. Han har hele tiden nektet for å ha tatt livet av konen.

Etterlater seg sønn (8)

Den nå avdøde kvinnen var ansatt i en velkjent bergensbedrift i åtte år. Hun jobbet med IT- og dataprogrammering.

Paret har en gutt (8) sammen.

– Denne saken er en tragedie for alle involverte. For en liten gutt er det klart en stor belastning å vite at din mor er drept, og at din far er tiltalt for å ha gjort det, sa guttens bistandsadvokat Einar Drægebø til BA tidligere i vinter.

Artikkeltags