Politikvinne anmeldt fordi hun sa «ha en fin dag»

En mann var ikke fornøyd med telefonsamtalen med en politikvinne og anmeldte henne for mobbing.

En mann var ikke fornøyd med telefonsamtalen med en politikvinne og anmeldte henne for mobbing. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Politifolk i Hordaland blir stadig anmeldt til Spesialenheten, men mange av klagene er åpenbart grunnløse.

DEL

Det viser en gjennomgang BA har gjort av vedtakene til Speisalenheten for politisaker i region Vest første halvår i år.

En av de siste sakene Spesialenheten har behandlet var mot en politikvinne i Vest politidistrikt som ble anmeldt for mobbing.

En innsatt i et fengsel hadde kontaktet politiet på telefon. Politidamen ble anmeldt for trakassering. Årsaken var at hun flere ganger hadde sagt «du får ha en fin dag» uten at hun la på.

– Provoserende

Dette provoserte anmelderen, men Spesialenheten finner ingen holdepunkter for at tjenestekvinnens opptreden kan lede til straffansvar.

En annen mann anmeldte politiet for å ha løyet og gjort narr av ham i forbindelse med en pågripelse for tre år siden. Mannen var siktet for familievold, men saken ble henlagt uten etterforskning.

Føreren av en sivil UP-bil ble også anmeldt etter å ha kjørt forbi en bilist. Speedometeret til bilisten viste 90 km/t i 80- sonen da den sivile politibilen kom opp på siden av ham, økte farten og kjørte forbi.

Dette reagerte bilisten på. Likevel er det ingenting som tydet på at UP-sjåføren hadde gjort noe straffbart, fastslår Spesialenheten. Og ifølge veitrafikkloven kan som kjent en fører av kjøretøy i politiets tjeneste fravike fartsgrensene når det er nødvendig.

Beskyldte namsmann for korrupsjon

Også namsmannen i Bergen har måttet tåle anmeldelse for korrupsjon og tjenestefeil, men også denne anmeldelsen viste seg å være grunnløs.

Ingen politifolk i Hordalands er hittil i år straffet for lovbrudd i tjenesten.

De fleste anmeldelsene er henlagt som intet straffbart forhold eller uten at Spesialenheten har funnet grunnlag til etterforskning.

Spesialenheten har også undersøkt en kaffetrakter og tre serveringsbrett i politiets operative treningssenter i Hordaland.

Kaffetrakter smeltet

Et mindre branntilløp hadde startet ved at tre serveringsbrett og en kaffetrakter hadde ligget oppå en komfyrplate og smeltet og avgitt røyk.

Det var cirka 12-15 betjenter inne i bygget denne dagen.

«Det var ikke mulig å finne ut hvem som hadde lagt brettene på platen eller skrudd på komfyren. Det kunne heller ikke utelukkes at kokeplaten var skrudd på ved et uhell», skriver Spesialenheten som henla saken uten etterforskning.

I fjor behandlet Spesialenheten til sammen 1117 anmeldelser på landsbasis. 

21 personer og to politidistrikt ble ilagt en straffereaksjon, blant annet Hordaland politidistrikt som fikk 100.000 kroner i forelegg for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken