To menn er pågrepet og siktet for det grove tyveriet fra Universitetsmuseet i august. Det avslørte BA torsdag.

Nyheten fører til nytt håp for de ansatte på Historisk museum, som har kjempet desperat for å finne ut hvor de svært verdifulle gjenstandene har tatt veien.

– Vårt primære anliggende som museum er naturligvis å få gjenstandene tilbake, men vi håper at en slik pågripelse kan føre til noe. Vi håper det kan føre oss nærmere kunnskap om hvor gjenstandene er, sier fagdirektør Henrik von Achen for Universitetsmuseet i Bergen.

Han berømmer politiets arbeid.

– De har gjort en god jobb. Nå håper vi at vi får gjenstandene våre igjen, sier von Achen.

– Helt fantastisk

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, møtte BA kort tid etter at nyheten om pågripelsene ble sluppet.

– Det er en fantastisk nyhet! Dette åpner muligheten for å få gjenstandene tilbake, sier rektoren.

Det er med et begeistret glis og bobler i glasset at han forteller BA om lettelsen ved at gjerningsmennene endelig ser ut til å være tatt.

Han er allerede pyntet og festklar i forbindelse med åpningen av Media City Bergen torsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Rektoren satt i en formell middag og diskuterte Brexit med en gruppe briter, da pågripelsene ble kjent. Han vet derfor ikke mer om saken enn det han alt er kjent med gjennom media.

– Særlig for de ansatte som har jobbet med denne saken over tid har dette vært belastende, svarer Olsen på spørsmål om hvordan tiden siden innbruddet har vært.

Hyller de ansatte

Han benytter anledningen til å skryte stort av alle som har arbeidet med saken. De første dagene etter brekket brukte UiB til å kartlegge de mellom 4 og 500 gjenstandene som ble stjålet. Siden da har flere ansatte ved universitetet arbeidet med å gjøre det kjent både nasjonalt og internasjonalt hvilke gjenstander det er snakk om. Hensikten var å gjøre gjenstandene mindre omsettelige.

– De ansatte som har jobbet med dette har gjort en fantastisk jobb, og har fått internasjonal anerkjennelse for jobben, sier Olsen.

UiB har i løpet av høsten gått gjennom alle sikringsrutinene sine for forsikre seg om at noe lignende ikke skal skje igjen.

– Vi har selvfølgelig tatt lærdom av dette, og vil arbeide for å sikre at dette ikke skjer igjen. Nå håper vi på en lykkelig slutt og at alle gjenstandene blir funnet, sier rektoren.