Mann (22) pågrepet i Dark Room-saken

Politiadvokat Janne Heltne bekrefter at en ny mann (22) er pågrepet og siktet i Dark Room-saken. Torsdag fremstilles 22-åringen for fengsling i Bergen tingrett.

Politiadvokat Janne Heltne bekrefter at en ny mann (22) er pågrepet og siktet i Dark Room-saken. Torsdag fremstilles 22-åringen for fengsling i Bergen tingrett. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Han er siktet for befatning og produksjon av overgrepsmateriale, samt seksuell omgang med barn under 16 år.

DEL

Torsdag ble mannen (22) fengslet i fire uker, med brev- og besøkskontroll.

– Han er siktet for befatning og produksjon av overgrepsmateriale, og seksuell omgang med barn under 16 år, sier Janne Heltne, politiadvokat i Vest politidistrikt til BA.

– Hvor mange fornærmede er det snakk om?

– Det vil etterforskningen vise, sier Heltne.

Pågrepet i Bergen

Mannen en del av Dark Room-komplekset, der over 50 menn er siktet eller domfelt på landsbasis.

Han ble pågrepet i Bergen tirsdag denne uken, men har vært i politiets søkelyst i nærmere ett år. Hans navn dukket opp i kontaktlisten til en 24 år gammel bergensstudent. De to skal ha chattet om seksuelle overgrep mot barn.

Fengslingsmøtet ble lukket for pressen av hensyn til bevisforspillelsesfaren.

Stort databeslag

Erik Johan Mjell er oppnevnt som forsvarer for 22-åringen.

– Han erkjenner seg skyldig etter siktelsen, sier Mjell til BA.

Ifølge Heltne er siktelsen utvidet, slik at han nå kun erkjenner delvis straffskyld.

Politiet vil nå starte med å gjennomgå beslaglagt datamateriale.

– Vi har gjort et ganske omfattende beslag hjemme hos siktede, sier Heltne.

Politisønn i varetekt

Dark Room-saken begynte med at en mor anmeldte overgrep mot sin datter i september 2015. Siden da har politiet forsøkt å finne ut hvem som står bak ulike brukerenheter.

Blant dem som sitter varetektsfengslet i Bergen er en politisønn (23).

Politiet mener han har en sentral rolle i pedofili-nettverkene i Norge, og har siden pågripelsen i november i fjor jobbet med å kartlegge hans kontakter på det mørket nettet.

Flere menn i Dark Room-saken har fått sine saker behandlet i rettssystemet det siste året. Blant annet ble studenten (24) dømt til tre år og åtte måneders fengsel for overgrep mot flere barn.

«Det mørke nettet»

Den delen av internett som ikke er tilgjengelig via vanlige søkemotorer, og som man trenger en egen programvare for å få tilgang til, refereres til som det mørke nettet og det er den største delen av det såkalte dypnettet.

Personer som driver med ulovlig og kriminell aktivitet benytter seg i økende grad av disse delene av internett.

Distribusjon av barneporno og kjøp/salg av narkotika eller våpen er eksempler på kriminell aktivitet det mørke nettet blir brukt til.

En av de vanligste programvarene som brukes for å få tilgang til det mørke nettet er TOR (The Onion Router). Andre programvarer er I2P og Freenet.

TOR har en stadig økning i antall brukere.

Selv om mange kriminelle bruker det mørke nettet, bruker mange det mørke nettet fordi de er opptatt av anonymitet og personvern.

Tor (forkortelse for The Onion Router) er et informasjonssystem beregnet på å muliggjøre elektronisk anonymitet.Tor-programvaren sender Internett-trafikk gjennom et verdensomspennende, frivillig nettverk av datamaskiner, med det formål å skjule brukerens plassering eller aktivitet for andre som driver nettverksovervåking eller trafikkanalyse.

Bruk av Tor gjør det vanskeligere å spore brukerens nettaktivitet, f.eks. «besøk av en nettside, elektroniske innlegg, pratemeldinger og andre kommunikasjonsformer» og har som mål å beskytte brukernes personlige frihet, personvern og evne til å drive konfidensiell virksomhet, ved å hindre overvåking av nettaktiviteten.

Kilder: Teknologi.no, Kripos, NRK beta, Wikipedia

Artikkeltags