– Det er kommet godt over 2000 bidrag, sier en strålende fornøyd sjef Steinar Kristoffersen til BA.

Den endelige opptellingen av bidrag vil bli nøye sjekket og kontrollert av politiet 7. desember, men både Kristoffersen og arkitekt Kjersti Hjelmeland Brakstad er overbevist om at det blir ny rekord i år.

– Folk har bakt som aldri før. Her snakker vi virkelig om byfortetning. Det er rett før vi vokser ut av Sentralbadet. Hva blir det neste, spør arkitekten seg selv mens hun skuer utover pepperkakebyggverkene som de siste dagene er satt på plass, tett i tett.

«Verdens største»

For noen år siden blusset det opp en strid om hva som er «verdens største pepperkakeby». Da kåret Guinness' rekordbok pepperkakebyen «Gingerbread Lane» i New York som den største på kloden.

Den besto «bare» av 164 bygninger. Men kriteriet var at alle kreasjonene måtte være spiselige, noe som ikke har vært et mål i seg selv i Bergen.

Pepperkakebyen har gledet innbyggerne i Bergen hver jul siden 1991. Privatpersoner, barnehager, skoler og bedrifter leverer byggverkene.

Den Guinness-noterte pepperkakebyen har vært én manns verk, bakeren Jon Lovitch.

Rekord-striden og knivingen mellom de to pepperkakebyene som ble hett pressestoff i 2013, har for lengst lagt seg.

(Saken fortsetter under bildeserien.)

Bildeserie

Stemningsfull åpning av Pepperkakebyen

 

Tysk TV-kanal

Intet kan uansett måle seg med Bergens-versjonen i størrelse og antall pepperkakeverk.

– Dette setter en definitivt i julestemning, sier videojournalist Sibylle Meyer Bretschneider til BA.

Hun jobber for den tyske internasjonale kringkasterenDeutsche Welle (DW), og et program som tar for seg de største attraksjonene i Europa.

Kristoffersen forteller at pepperkakebyen har vært internasjonalt mediestoff helt siden 1995 da en russisk TV-stasjon med 40 millioner seere tok turen og laget et innslag fra Bergen.

 

Fast tradisjon

For dem som lørdag tok turen til åpningen av pepperkakebyen var det imidlertid ikke rekordprat som sto i fokus.

«Oi,oi. Se, pappa, se pappa!». Entusiastiske Lukas (4) dro pappa Jonas Opland og lillebror Noel (1) med seg fra det ene pepperkakehuset til det andre.

– Vi var her også i fjor, sier en småsvett far til BA.

For mange barnefamilier er en tur til pepperkakebyen blitt en fast førjulstradisjon. Over 100.000 besøkende gjør den til en av Norges største attraksjoner i ukene før jul.