Slik blir vaktholdet på 17. mai

Politiet vil enkelte steder bære våpen på 17. mai. Dette bildet er fra fjorårets feiring. Også i år vil det bli satt opp betongblokker for å hindre innkjøring i folksomme områder.

Politiet vil enkelte steder bære våpen på 17. mai. Dette bildet er fra fjorårets feiring. Også i år vil det bli satt opp betongblokker for å hindre innkjøring i folksomme områder. Foto:

Politiet vil bevæpne seg på strategiske steder i Bergen sentrum.

DEL

I år vil politiet iverksette både synlig og ikke synlige tiltak. Årsaken til at de iverksetter forebyggende sikkerhetstiltak er PST sin trusselvurdering.

– Vi går aldri i detalj om sikkerhetstiltak, men folk vil merke at politiet er til stede, at enkelte er bevæpnet og at enkelte sentrumsgater stenges fysisk for biltrafikk, sier Ørn, sier Morten Ørn, leder for felles operativ enhet i Vest politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Morten Ørn, leder for felles operativ enhet i Vest politidistrikt.

Morten Ørn, leder for felles operativ enhet i Vest politidistrikt. Foto:

Sperrer gater

Sentrumsgatene vil stenges for biltrafikk som tidligere år. I fjor var det satt opp betongklosser blant annet ved sidegatene inn mot Bryggen.

Ørn understreker at det ikke foreligger noen konkret trussel mot årets 17. mai-feiring i Bergen, og at politiet forholder seg til den nasjonale trusselvurderingen.

– Vi gjør det vi mener en nødvendig for en trygg feiring. Vi begynner etter hvert å få god erfaring med store arrangement, sier han, og viser til det massive sikkerhetsopplegget rundt sykkel-VM.

Han oppfordrer folk til å oppsøke Bergen sentrum, og feire nasjonaldagen på normalt vis.

Artikkelen fortsetter under bildet

På nasjonaldagen i fjor var det også mye synlig politi i gatene.

På nasjonaldagen i fjor var det også mye synlig politi i gatene. Foto:

– Politiet skal gjøre det vi kan for at det blir en verdig 17. mai-feiring. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med 17. mai komitéen, sier han., sier han.

Under sykkel-VM ble det etablert et samvirkesenter på rådhuset for felles overvåkning og samarbeid for en trygg region. På 17. mai blir senteret tatt i bruk igjen, i litt mindre skala. Politiet, Helse Bergen, Bergen brannvesen, Skyss, Røde kors og Bergen kommune deltar.

Stenger byen

Sentrum stenges for all biltrafikk fra klokken 0700 nasjonaldagen, i denne sammenheng regnes elbiler som privatbiler.

Klokken 1500 åpnes gatene igjen for kollektivtransport. Først midnatt får privatbiler kjøre i sentrum.

Både busser og Bybanen får endret start- og stoppholdeplasser i sentrum.

Av hensyn til sikkerheten har 17. mai-komitéen i Bergen i en årrekke forsøkt å få tunge kjøretøy bort fra prosesjonen – i fjor lykkes de.

– De store trailerne er borte, og vi tilstreber stadig å få ned størrelsen på kjøretøyene, sier komitéleder Erik Næsgaard til BA.

Alle kjøretøy må søke om tillatelse til å kjøre.

Næsgaard lover at alt er i rute og under kontroll før den store dagen.

Lover sol

– Til og med værgudene er på vår side. Nå skal vi bare få senket temperaturen litt, sånn at det blir levelig for alle de med bunad også, sier han.

Og meteorologen skuffer ikke.

– Dette går veien. I Bergen får vil veldig fint vær 17. mai, med lange perioder med sol, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Temperaturen vil ligge rundt 15–16 grader.

– Eneste skår i gleden vil være vinden. Det vil blåse fra nordvest. Vinden vil nok oppleves som noe sur, sier han.

Artikkeltags