Gå til sidens hovedinnhold

Forlik i tvist om kunstskatt

Reksten tapte i første runde mot staten

Artikkelen er over 4 år gammel

Johan Reksten (69) og staten har de siste årene begge påstått å eie en nesten 2000 år gammel sarkofag. Nå har partene kommet til enighet.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev BA, på bakgrunn av domstolenes berammingslister, at saken skal for retten i september. Etter at Kulturdepartementet opplyste at saken er forlikt, og dermed utgår, har dette blitt korrigert i artikkelen.

37 år etter at hans berømte adoptivfar, skipsrederen og kunstsamleren Hilmar Reksten døde, verserte Reksten-navnet inntil nylig i rettssystemet.

Hilmar Rekstens donasjon av sin kunstsamling til et allmennyttig fond har vært gjenstand for flere rettssaker siden siste halvdel av forrige århundre.

Denne gangen var stridens kjerne et fragment av en sarkofag som Reksten importerte i 1958.

I en dom fra Nordhordland tingrett i november i fjor, som tidligere ikke har vært omtalt i media, fikk staten medhold i at kunstskatten tilhører dem.

69-åringen anket, og saken skulle komme opp igjen i Gulating lagmannsrett i september. Nå er imidlertid saken forlikt mellom partene.

Dette fikk BA opplyst fra Kulturdepartementet, som kan informere om at forliket ble inngått 9. juni.

Johan Rekstens advokat, Erik Ulvesæter, vil ikke gå nærmere inn på innholdet i forliket, men omtaler løsningen som en «begge parter kan leve med».

– Vi har funnet en løsning på saken som innebærer at den ikke kommer opp for retten, og jeg har ikke noen kommentar utover det, sier Ulvesæter, og viser til at partene er enige om at forlikets innhold skal forbli partene imellom. Ulvesæter ønsker dermed ikke å gå inn på hvorvidt sarkofagfragmentet skal forbli i Johan Rekstens besittelse.

Solgte alt til staten

I forbindelse med den mye omtalte Reksten-konkursen, kom Høyesterett i 1988 til at den omfattende kunstsamlingen skulle tilbakeføres til konkursboet.

To år senere solgte boet «Rekstensamlingen» til staten ved Kirke- og Kulturdepartementet for 14,9 millioner.

En gjenstand på listen manglet i transporten. Sarkofagfragmentet viste seg senere å henge på en vegg i Reksten Managements kontorbygg.

I 2006 ble kontorkomplekset solgt og Johan Reksten flyttet til Moldegård i Os kommune. Sarkofagen ble flyttet og montert på en vegg på Moldegård.

I 2012 oppsto det tvist mellom Johan Reksten og staten om eierskap til sarkofagen.

Staten gjør gjeldende at de eier relieffet og at avtalen fra 1990 løser saken.

Reksten mener skulpturen ble ført opp ved en misforståelse. Uansett mener han at salget av kontorbygget ikke var en del av boet etter faren.

– Sto oppført i avtalen

Tingrettsdommer Gunnar Torvund finner det utvilsomt at «Fragment av sarkofag» var med i kunstsamlingen som staten kjøpte i 1990.

«Retten viser kort til at kunstverket er individualisert i vedlegget til avtalen, og i stortingsmeldingen», heter det i dommen.

Reksten ble dømt til å betale saksomkostningene på 65.000 kroner – en dom som altså først ble anket, men som helt nylig endte med et hemmelig forlik. 

Samlet etter egen nese

Skipsreder Hilmar Reksten (1897–1980) var en av Norges betydeligste kunstsamlere.

– Det er kanskje det antikke engelske sølvet fra 1695 til 1815 som står mitt hjerte nærmest. I dette kunsthåndverket kan jeg lese meg til hvordan folk har levd gjennom århundrene og jeg kan følge de svingende konjunkturer, sa Reksten i et intervju i juni 1979, et år før han døde.

Tankbåtrederen og milliardæren som fikk store økonomiske problemer under oljekrisen på 1970-tallet, brukte fritiden til å dyrke sin interesse for historie og kunst.

 

Han benyttet seg ikke av konsulenter – han samlet kunst helt etter sin egen nese og kunstforståelse, skrev NRK-veteranen og tidligere Dagbladet-journalist Ole Torp da kunstskattene ble åpnet for publikum på Fjøsanger i 1979.

–Den kunsthistoriske verdi er viktigere for meg en den rene økonomiske verdi, sa den aldrende rederen i et sjeldent intervju.

Dro fra sykesengen

Under kronprinsparets bergensbesøk og tur til Rekstensamlingene i juni 1980, valgte kreftsyke Hilmar Reksten å forlate sykehuset og reiste tilbake til Fjøsanger for personlig å vise kronprins Harald og kronprinsesse Sonja rundt i kunstsamlingene.

Omvisningen maktet han å gjennomføre stående. Det ble Rekstens siste offentlige opptreden. Han døde en måned senere, 1. juli, 82 år gammel.