Yvonne fikk så vidt hjelp på krisesenteret

Yvonne (33) skal holde innlegg på 8. mars, i tillegg til å synge en sang hun selv har skrevet. – Musikken har blitt som terapi for meg, forteller hun. Leder for 8. mars-initiativet Vivian Skaten Nesse påpeker at historier som Yvonnes er viktige å få frem.

Yvonne (33) skal holde innlegg på 8. mars, i tillegg til å synge en sang hun selv har skrevet. – Musikken har blitt som terapi for meg, forteller hun. Leder for 8. mars-initiativet Vivian Skaten Nesse påpeker at historier som Yvonnes er viktige å få frem. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fordi Yvonne (33) er i LAR, var hun egentlig ikke velkommen på krisesenteret. En sta legevaktansatt ble redningen.

DEL

– Jeg var på sett og vis heldig, for jeg fikk komme på krisesenteret, og jeg fikk hjelp. Det får vanligvis ikke kvinner som er i rusmiljøet, sier Yvonne (33) til BA.

Hun var sammen med en voldelig man som mishandlet henne både psykisk og fysisk. Det er tre år siden hun brøt med rusmiljøet, og hun er nå i ferd med å trappe ned medisinene hun får i legemiddel assistert behandling (LAR).

Likevel er det bare et halvt år siden hun første gang dro inn til sentrum uten å være redd for å møte på ham.

– Jeg har ringt politiet mange ganger fordi han har brutt besøksforbudet mot meg.

Voldtekter vanlig

BA har den siste tiden skrevet om vold i rusmiljøet, som er et omfattende problem som i særlig grad rammer kvinner.

Rusmiljøet er et hardt miljø, preget av den sterkestes rett, og kvinner er ekstra sårbare i dette miljøet.

Ofte blir de værende i voldelige og destruktive forhold, fordi mannen er den som forsyner dem med rusmidler, noe som gjør at det blir veldig vanskelig for dem å bryte ut.

I tillegg har mange et problematisk forhold til politiet, og ettersom krisesenteret har nulltoleranse for rus er ikke det er reelt alternativt for disse kvinnene.

Yvonne bekrefter de historiene BA har fått fortalt fra andre med tilknytning til miljøet. Hun beskriver en tøff virkelighet, der kvinner er særlig utsatt for frihetsberøvelse, voldtekter og annen vold.

Kvinnene blir tvinget til å selge sex for å finansiere kjærestenes misbruk, og sitt eget.

– En venninne av meg ble bortført og holdt innesperret i en uke, mens hun ble voldtatt og mishandlet. Hun skyldte penger, sier Yvonne.

Tirsdag skal hun holde et innlegg som en del av 8. mars-initiativet, der hun skal dele noen av sine opplevelser fra det tøffe miljøet.

– Det viktigste budskapet er at det må komme på plass et krisesentertilbud. Slik det er i dag finnes ikke dette tilbudet til de som trenger det mest, sier hun.

Feministisk Initiativ skal også ha en egen parole i årets tog med krav om et egnet krisesentertilbud til kvinner i rus.

8. mars-initiativet har også sørget for at kvinnelige innsatte i Bergen fengsel får sin egen parole, om like rettigheter for kvinner i fengsel.

Utsatt for traumer

Leder for 8. mars-initiativet Vivian Skaten Nesse forteller at årets arrangement skal sette søkelyset på hvordan ulike sosiale kategorier påvirker menneskers leve- og livsvilkår, og at historier som den Yvonne forteller er viktig å få frem.

8. mars-initiativet

På den internasjonale kvinnedagen i år er «Kvinner på flukt» hovedtema

Arrangementet begynner på Torgallmenningen klokken 1700.

Det skal også holdes appeller om kvinner og arbeidsliv, i tillegg til en ungdomsappell om festvoldtekt

Etter arrangementet på Torgallmenningen blir det tog cirka klokken 1730 til hotell Scandic i Håkonsgaten

Her fortsetter arrangementet fra klokken 1800 til 2000. Hovedtema på Scandic handler om hvordan sosiale kategorier som kjønn, rase, etnisitet, religion, sosial klasse og seksualitet kan samvirke og påvirke personers leve- og livsvilkår.

Yvonn skal snakke om hvordan det er være kvinne og tilhøre et voldelig og mannsdominert miljø.

Hun påpeker at mange som ender opp som rusavhengige først kom i kontakt med rus da de var unge og på søken etter tilhørighet.

– I rusmiljøet opplevde de å få aksept og finne en tilhørighet. Derfor er nettopp marginalisering så skadelig, ettersom det ofte både er veien inn i et destruktivt rusmiljø, men også det som gjør at man blir der.

– Derfor er det spesielt viktig å synliggjøre denne gruppen og se enkeltindividene bak rus og kriminalisering.

Skaten Nesse peker på at mange kvinner i rusmiljøet utsettes for store traumer, traumer som går ubehandlede fordi de ikke fanges opp av hjelpeapparatet.

– Når man hører historiene deres må man lure på hvordan de i det hele tatt klarer å stå oppreist. For mange blir rusen en måte å selvmedisinere og døyve smertene på, og dermed blir det en ond sirkel, sier hun.

Mangelen på et egnet krisesentertilbud til denne gruppen er noe både politiets familievoldskoordinator, ansatte i de kommunale hjelpetjenestene samt helsevesenet ser et stort behov for.

Artikkeltags