Bergens kaffedronning

Oda Misje Haug med sin signaturdrink som sendte henne til topps i barista-NM.

Oda Misje Haug med sin signaturdrink som sendte henne til topps i barista-NM. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

I helgen ble 18 år gamle Oda Misje Haug kåret til norgesmester i baristakunst.

DEL

Til tross for at hun er elev på videregående og bare jobber helger på Kaffemisjonen på Korskirkeallmenning, danket Sotrajenten ut konkurrenter fra hele Norge under Kaffefest i Oslo forrige helg.

«Hennes opptreden ga et tydelig inntrykk av en person som forstår kaffens potensial og som dessuten leverte fantastisk gode kaffedrikker med dette», heter det på hjemmesidene til arrangementet.

– Det var kjempegøy, jeg kom på femteplass i fjor, men hadde ingen forhåpning om at jeg skulle vinne, sier hun.

Haug begynte karrieren som barista i arbeidsuken som 15-åring, da tilfeldighetene plasserte henne på Dromedar i Strandgaten.

– Jeg fikk jobbe der etterpå, og interessen utviklet seg gradvis. I begynnelsen fikk jeg ikke bruke maskinene, og da ble det forbudt frukt og mer tiltrekkende, ler hun.

FREMTID: I Oslo imponerte hun dommerne med sine espressoer, cappuccinoer og sin egenkomponerte drink, som ennå ikke har fått noe navn.

I tillegg var teknikk og presentasjon vurdert som viktig.

Vinnerdrinken besto av en del kaffe fra Etiopia, tilsatt litt sukker, nedkjølt på is og skummet i en såkalt espuma, og servert i et shotglass.

Kombinert med en egenutviklet presskannemetode, der Esmeralda-kaffe fra Panama, trukket i fire minutter ble servert i et lite vinglass.

– Mange lager kaffedrinker med kokos, krem og mye annet stasj, de putter mest mulig oppi kaffen. Jeg er tilhenger av kaffens opprinnelige smak og karakter, og ville få dette frem. Kaffe er jo tross alt råmaterialet dette handler om, sier hun.

USA: Nå venter verdensmesterskapet i april i Atlanta i USA.

– Jeg er kjempespent, jeg har ennå ikke helt bestemt meg for hva jeg skal lage, men det kan godt bli denne.

– Den største utfordringen blir nok å gjøre presentasjonen på engelsk, men det blir uansett stort å få konkurrere.

Odas kaffekunster kan nytes på Kaffemisjonen, i helgen kan du selv få anledning til å smake vinnerdrinken.

Artikkeltags