– Jeg kan bekrefte at en norsk borger er blitt arrestert på Filippinene. Ambassaden i Manila har vært i kontakt med vedkommende og gitt konsulær bistand, sier Utenriksdepartementet (UD) sin pressevakt, Kristin Enstad, til BA sent fredag kveld.

Arrestasjonen skjedde for to dager siden. Omstendighetene rundt den er uklar.

Den lokale nyhetstjenesten GMA News har rapportert om en skyteepisode der Teigland var involvert. Han skal ha skutt med våpenet i luften.

Ifølge venner av musikeren er han arrestert for våpenbesittelse og for å ha skutt i luften.

– Jeg snakket med ham natt til fredag. Vi var en gjeng som var våken hele natten på grunn av tidsforskjellen for å hjelpe ham da. Det hele er litt uklart. Det har vært krangling med en taxisjåfør på Cebu, sier Teiglands barndomsvenn Morten Rygh.

Cebu er en øy i Filippinene. Cebu City er landets første og eldste by, lenge før Manila vokste til.

SKULLE HJELPE

Det var Rygh som satte i gang Tarmer-Aid, som skal hjelpe ofrene etter tyfonen som gjorde voldsomme ødeleggelser på Filippinene. Bandkollega Teigland, også kjent som vokalist i tidligere MT Six, dro sågar nedover for selv å være med å bygge opp igjen hus til lokalbefolkningen.

Slik har det absolutt ikke gått.

I begynnelsen av januar skrev BA om bergenspønkerens planer om å bygge hus av materialer han fant. Han skulle da ha vært med på å bygge 30 hus allerede. Samtidig samlet Teigland inn 26.000 kroner via Facebook, som han brukte til å kjøpe utstyr.

Så begynte problemene. For en uke siden kunne BA melde at Teigland hadde blitt arrestert på Filippinene onsdagen før. Han hadde selv meldt fra til venner og kjente hjemme i Bergen om uføret han hadde havnet i, fordi han manglet penger til kausjon.

Bakgrunnen for arrestasjonen var ifølge ham selv at han hadde forulempet ordføreren på Bantayan Island.

Etter å ha pansatt mopeden sin, fikk han betalt kausjon og ble løslatt.

ARRESTERT PÅ NYTT

Kompisen Morten Rygh fortviler over at det samme har skjedd igjen bare en uke senere.

Punkbandet Tarmer er i full gang med å samle inn penger til ofrene på Filippinene. En plate er på vei, og de skal ha støttekonsert på Garage den 15. februar.

– Dette betyr ikke at prosjektet er over. Platen blir gitt ut og vi skal ha støttekonsert også, forsikrer han, før han legger til:

– Men Trond har ramlet litt av lasset. Dette startet bra, men har sklidd helt ut. Det virker dessverre som han ikke helt er på sporet, sier Rygh til BA.

– Dere bruker nesten mer penger på å hjelpe Teigland nå enn på å hjelpe tyfonofrene?

– Ja.. Nei, men det er viktig å understreke at dette er helt ulike penger. Ikke en krone av det som har kommet inn til Tarmer Aid for Filippinene har gått til å hjelpe Trond. Alt vi har gjort for ham har vært av egen lomme, forsikrer Rygh.

MÅ FÅ HAM HJEM

Rygh har vært i kontakt med ambassaden i Manila fredag på vegne av Teigland, slik UD bekrefter overfor BA.

– Nå må vi få ham hjem. Fordi det er helg og lørdag i morgen, må han sitte inne til over helgen. Det går greit. Han blir ikke mishandlet, men ser at det skjer stygge ting med andre. Han sitter på en celle og får mat. Mandag skal han løslates mot kausjon på 3500 kroner, sier Rygh.

Han forklarer at det viktigste nå er at Teigland også får passet sitt.

– Hvis han ikke kommer seg ut av landet nå, kan han risikere å sitte inne lenge. Selv sier Trond at han ikke vil hjem, men jeg har forklart ham at det må han, sier Rygh.

– Har han advokat?

– Vi har lett etter en som ikke er korrupt, men har kommet til at så lenge han blir løslatt og får passet sitt, så trenger han ikke advokat.

– Hvordan har han det?

– Han liker ikke denne situasjonen.

– Hva sier han om det som har skjedd?

– Det er litt uklart. Den første episoden var at han ikke visste hvordan han skulle forholde seg til autoritære folk.

– Og så kjøpte han seg våpen?

– Han kjøpte seg våpen fordi han bestandig har ønsket seg pistol. Han er ikke voldelig. Men jeg kan tenke meg han var beruset og så skjøt han i luften. Det er selvsagt helt uholdbart, sier Rygh.

VISUMET HAR GÅTT UT

Det er enda et problem i denne saken. Mandag skal vennene kjøpe billett til Teigland, dersom han får passet sitt.

– Hvis ikke har vi en plan B, men den får vi komme tilbake til, sier Rygh.

Men i tillegg til flybillett, må de også kjøpe et visum på svartebørsen.

– Turistvisumet har gått ut, sier Rygh, og legger til:

– Trond er vi glad i, så vi skal få ham hjem.