Statoil-ledelsen har i dag møtt mannen som kom skadet hjem fra Algerie fredag. Han ble fraktet direkte til Haukeland for medisinsk oppfølging.

– Vi har hatt en fin, god samtale med han som har kommet hjem. Han har vært gjennom en ekstrem situasjon og ekstreme opplevelser, men han er veldig god ivaretatt på Haukeland. Det var det godt å se at han blir. Nå skal jeg ha møte med de pårørende som er her på Kokstad, sier Helge Lund.

Denne saken oppdateres.Trykk F5 for siste versjon.

Han er nå på den avstengte delen av hotellet, der de pårørende oppholder seg. Helt siden pårørendesenteret ble opprettet har Statoil lagt vekt på å skjerme både pårørende og etter hvert de medarbeiderne som har kommet fra Algerie, fra pressen og publikum. Dette gjøres blant annet av sikkerhetshensyn.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jens Stoltenberg har også møtt de pårørende i Bergen lørdag ettermiddag. «Et sterkt møte,» sa han til pressen i 1600-tiden. Les alt om pressekonferansen her.

NORSK UD: Klokken 1608 melder NTB at utenriksdepartementet har fått bekreftet at den militære aksjonen ved In Amenas er avsluttet. Hva dette innebærer er ikke klart.

AFP OG ALGERISK AVIS: Terroristene skal ha vært i ferd med å planlegge et kollektivt selvmord da de i stedet ble «nøytralisert» av sikkerhetsstyrkene. Både gisler og gisseltakere skal være drept. El Watan skriver at gisseltakerne lørdag morgen ga opp håpet om å forlate gassanlegget sammen med de syv gjenværende gislene, og at de begynte derfor å henrette noen av dem. Dermed ble sikkerhetsstyrkene tvunget til å gå til aksjon, heter det.

ROMANIAS STATSMINISTER: En rumensk statsborger er drept, og en annen såret i gisselaksjonen, opplyser Romanias statsminister Victor Ponta like før klokken 1600 lørdag.

SISTE FRA NTB: Algeriske soldater skal ha omringet terroristene som fortsatt holder gisler inne på gassanlegget In Aménas. Lokale kilder medler at 16 utenlandske gisler er befridd. Ifølge Reuters inkluderer de 16 to amerikanere, to tyskere og én portugiser. Nasjonaliteten til de elleve andre er foreløpig ikke kjent. Fortsatt er mellom 20 og 30 utlendinger ikke gjort rede for, deriblant seks norske. Anonyme kilder opplyser at 15 forkullede lik er funnet ved anlegget. Identiteten til likene er ikke kjent, ifølge kildene som oppgir å ha kjennskap til gisseldramaet. Denne meldingen er så langt heller ikke bekreftet fra annet hold.

HER I BERGEN: VG Nett melder at nordmannen som i går kveld ble fløyet ut av Algerie og til Tyskland, nå har landet i Bergen. Avisen siterer kilder i Statoil på dette. Statoil-sjefen kom til Bergen lørdag formiddag. Han dro rett til Haukeland i et sykebesøk til en av de seks personene som returnerte fra In Aménas til Bergen fredag kveld får behandling. Besøket varte i rundt 30 minutter. Etterpå dro Lund videre til pårørendesenteret på Kokstad. Han tok seg ikke tid til å snakke med pressen etter at han har besøkt den skadde på Haukeland, men han og Statoils styreleder Jannik Lindbæk snakket med pressen på Kokstad like etter. De vil bli på pårørendesenteret så lenge det er naturlig.

STOLTENBERG I BERGEN: Statsminister Jens Stoltenberg er også kommet til Bergen. Han snakker nå med de pårørende på Kokstad.

AMBULANSEFLY LANDET: Et norsk ambulansefly landet lørdag på flyplassen i In Aménas. Flyet er en del av en internasjonal luftbro som skal bringe frigitte gisler ut av Algerie. Flyet landet like før klokken 14. Pressekontakt i UD Kjetil Elsebutangen opplyser imidlertid at man ikke vet når flyet kommer tilbake til Norge.Om nordmannen som fortsatt befinner seg i In Aménas, får være med flyet tilbake, er foreløpig også uklart. – Men det ikke unaturlig å tenke at han blir med dette flyet. Han skal være uskadd, sier Elsebutangen.Flyet er bygget om slik at det kan frakte sengeliggende pasienter, og det har også mye medisinsk utstyr om bord.

Aftenposten har snakket med slektninger av den ene nordmannen og melder at han er fra Bergen. Slektningene skal ha fått høre at det var flere enn to som flyktet sammen.

Ifølge VG Nett skal 57-åringen fra Bergen ha sendt SMS til slektningene sine her hjemme i natt, der han fortalte at han er trygg og har det bra. VG Nett skriver også at den ene av nordmennene som ble reddet i natt ble fløyet ut av Algerie sent fredag kveld. Han skal ifølge kilder i UD ha landet i en tysk by natt til lørdag. Transport videre til Norge blir organisert.

Det mauritanske nyhetsbyrået ANI har snakket med en kilde nær lederen av terroristene, Mokhtar Belmokhtar, som sier at gisseltakerne fortsatt holder tre belgiere, to amerikanere, en japaner og en brite fanget inne på gassanlegget.

TIDLIGERE LØRDAG: – Situasjonen er svært alvorlig, sa Helge Lund, konsernsjef i Statoil, under en pressekonferanse lørdag morgen.

Fortsatt er det seks nordmenn det ikke er redegjort for. Lund meldte på pressekonferansen at ytterligere to nordmenn har kommet seg i sikkerhet i løpet av natten. Den ene er fløyet ut av landet og til en amerikansk base i Tyskland, mens den andre etter planen skal sendes til Norge i løpet av lørdag.

– Vi jobber videre med å bringe klarhet i situasjonen. Vi fått opplyst at flyet norske myndigheter har sendt ned, vil bli satt inn i redningsarbeidet, forteller Lund, som forklarer at det ikke er enkelt å bekrefte nye opplysninger fra Algerie.

– Situasjonen på området er svært alvorlig, og fortsatt uavklart. Det begrenser muligheten til sikker informasjon fra området, sier Lund, som ikke kan kommentere hvordan nordmennene i natt kom seg unna.

Konsernsjefen vil lørdag besøke de pårørende og de som har kommet hjem, og presiserer at Statoil gjør det de kan for de seks gjenværende.

– Vi kan aldri miste håpet. Hele vår organisasjon arbeider med et mål for øyet: Å finne og bringe våre ansatte tilbake til Norge.

Mannen som ble bragt til Haukeland sykehus fredag, skal være lettere skadd, men stabil, og er til oberservasjon ved universitetssykehuset, hvor han får medisinsk behandling.

Utenriksminister Espen Barth Eide forteller at det er informasjon han ikke vil dele med pressen av hensyn til de gjenværende gislenes sikkerhet.

– Vi setter hensynet til liv og helse i førersetet, sier han. Han kan ikke si noe om hvordan de to nordmennene i natt kom seg bort fra gassanlegget.

Angående påstandene om en gisseltaker kalt «nordmannen», sier han følgende:

– Vi har ingen indikasjoner på at det skal være en nordmann innblandet.