Petter Knudsen (37) fra Fana laget lampen «Loop» som en skoleoppgave ved Kunsthøyskolen i Bergen. Snart kommer den for salg i over 60 land.

Denne uken er mastergradsstudenten en av flere bergensdesignere som får vise seg frem på en av verdens viktigste interiør-messer. Han mener det bergenske designmiljøet er i en særstilling i Norge.

BERGENSBØLGE: – Akkurat som i musikkmiljøet ser vi andre veier enn resten av Norge.

Først og fremst er vi opptatt av å være skandinavisk, sier Knudsen.

Skandinavisk design er svært populært i Europa og USA om dagen. Man trenger ikke bla lenge i et internasjonalt interiørblad før ordet «Scandinavic» dukker opp.

– Speiselt i USA selger man mye på å være skandinavisk, sier Knudsen.

Selv ble 37-åringen oppdaget på en messe i Stockholm. Der ble han plukket opp av det belgiske designmerket Dark, som de neste månedene skal distribuere lampen Loop til over 60 land over hele verden.

– Disse messene er utrolig gode muligheter til å få vist seg frem for utlandet, sier Knudsen.

I KØ: Det var stappfullt i Designers Block i Covent Garden i går, da Mette-Marit åpnet designutstillingen «100 % Norway», i forbindelse med London Design Festival.

Kronprinsessen påpekte i sin tale at det neppe var tilfeldig at en tredjedel av de utstilte produktene var lamper, siden designerne kom fra et land der man lever i mørket åtte måneder i året.

FLERE: Ved siden av Petter Knudsen var også en rekke andre bergensere blant de håndplukkete designerne som fikk vise frem sine arbeider.

Grete Kobro i Norsk Designråd mener Bergen er spesielt flink når det gjelder å vise frem ny design.

– Bergen er i en særstilling når det gjelder å synliggjøre designere internasjonalt, sier Kobro, og trekker spesielt frem Dave Vikøren som en drivkraft i dette miljøet.

– Bare det å bli plukket ut til denne messen er prestisjefullt.

Interessen fra internasjonal presse rundt de norske designerne er enorm i år, og journalister fra magasiner som Wallpaper går i kø rundt her for å få møte de norske designerne, skryter Kobro.