Orkanen Sandy er i ferd med å tilta i styrke i Atlanteren. Det er ventet at den vil treffe land mandag kveld lokal tid (New York ligger fem timer bak norsk tid).

– Når jeg ser ut av vinduene nå, er skyene grå. Det blåser litt og det regner, men ikke så mye, sier Trude Ulleland til BA.no.

– IKKE ANNET Å GJØRE ENN Å VENTE

Hun studerer ved Universitetet i Bergen til vanlig, men er for tiden praktikant ved FNs hovedkvarter på Manhattan og bor i Queens.

Hun er ikke evakuert, men har blitt bedt om å holde seg innendørs.

– Jeg har vann og gassovn til å varme opp mat på, forteller Ulleland.

Hun kom tilbake til New York søndag kveld, etter en helg på tur.

Da var det fremdeles lite spor av uværet, bortsett fra varselskilt, full stans i kollektivtrafikken og tomme butikkhyller.

– Da jeg dro på butikken i går kveld var hyllene nesten tomme for vann og helt tomme for brød, men heldigvis fikk jeg kjøpt nok vann til å klare meg i noen dager. Jeg har tørrvarer og skuffen full av norsk sjokolade, så noen hungersnød skal jeg nok ikke lide, sier hun.

Ulleland har opplevd strømbrudd før, og har forberedt seg godt. Lommelykt og stearinlys ligger klart.

– Nå er det ikke noe annet å gjøre enn å sitte inne og vente på at stormen kommer, og håpe at den gjør minst mulig skade.

«FRANKENSTORM»

Orkanen har mandag ettermiddag, norsk tid, en vindhastighet på om lag 38,9 sekundmeter og befinner seg 615 kilometer sørøst for New York, opplyser USAs nasjonale orkanvarslingssenter NHC.

Orkanen har fått kallenavnet «Frankenstorm» fordi den er sammensatt av flere værfenomener.

Uværet er nå en kategori 1-orkan på Saffir-Simpson-skalaen. Slike orkaner er svært farlige og vil vanligvis forårsake skade når de treffer land.

Skalaen går fra 1 til 5. Kategori 5-orkaner har en vindhastighet på minst 70 sekundmeter og kan forårsake katastrofal skade.