Gå til sidens hovedinnhold

Betydelige vannskader på interiøret

Artikkelen er over 8 år gammel

Lepramuseet rammet av brann.

I 2030-tiden torsdag kveld brøt det ut brann i St. Jørgen kirke, som er en del av det fredete anlegget St. Jørgens Hospital i Bergen. Brannen var påsatt.

SPREDTE SEG FORT

En kvinne i 40-årene meldte seg etter kort tid for politiet . Hun tar også på seg ansvaret for brannen i Brendenbecksmauet og i Lille Øvregate.

Brannen i St. Jørgen kirke spredte seg svært fort til takkonstruksjonen.

«Kombinasjonen av gode brannvarslingsanlegg, et funksjonelt sprinkleranlegg og rask og effektiv innsats fra Bergen Brannvesen hindret at kirken ble overtent, og brannen var slukket sent i torsdag kveld», skriver Bymuseet i bergen i en pressemelding.

STORE VANNSKADER

Det totale skadeomfanget er foreløpig ukjent. Kirken har betydelige vannskader, og det er også større skader i takkonstruksjonen.

Lepramuseet St. Jørgens Hospital er en del av Bymuseet i Bergen.

«Museet har de senere år investert mye i både brannforebyggende og brannbegrensende tiltak. Dette ga tidlig varsling til brannvesen som var på stedet etter kort tid», skriver de i pressemeldingen.

Da brannvesenet kom på stedet var sprinkleranlegg allerede utløst. Slukkearbeidet pågikk i et par timer.

«Til tross for betydelige vannskader på interiøret, konstaterer vi at store antikvariske verdier er reddet», opplyser museet.

– Store antikvariske verdier ble reddet. Vi har gammel kirkekunst av stor verdi og en veldig verdifull altertavle som vi klarte å redde, sier Sigurd Sandmo, formidligsleder ved Bymuseet i Bergen og tidligere direktør på Lepramuseet.

REDDET MALERIER

Bjarte Gullachsen, bygningsvernleder ved Bymuseet i Bergen, sier de ikke har oversikt over skadeomfanget ennå.

Dette er mareriettet vi har fryktet , og som vi håpet vi skulle få slippe og oppleve. Vi klarte heldigvis å redde unna en del, blant annet en alterduk og en del verdifulle malerier, sier Gullachsen.

Fredag morgen besøkte han kirken, og melder om en god del vann i kirken. Et orgel skal også ha fått en del skader.

– Vannet skyldes sprinkleranlegget. Det fungerte utmerket. I tillegg har vi varmesøkende detektorer som varsler brannvesenet ved det minste tegn til varme, sier Gullachsen.

Han sier de er sikre på at brannen startet på utsiden av bygningen, på den siden som vender inn mot gårdsplassen.

– Har dere kameraovervåking som viser påsettelsen?

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på, sier Gullachsen til BA.

PÅ PLASS ETTER FIRE MINUTTER

Han roser brannvesenet for innsatsen.

– De var her fire minutter etter at brannalarmen gikk. Takket være dem er mye reddet. Konsekvensene kunne vært langt verre, bygningsvernlederen.

Han sier museet ikke var åpnet for sesongen.

– Vi skulle åpne i midten av mai. Utenom sesong blir kirken brukt blant annet til konserter og vielser.

FREDET

St. Jørgens Hospital er fredet etter Kulturminneloven og er et unikt kulturminne av internasjonal verdi.

Hospitalsanleggets historie går tilbake til tidlig 1400-tallet, og de nåværende bygningene er alle fra etter den store bergenske bybrannen i 1702.

St. Jørgen kirke er anleggets eldste bygning, og er fra 1707. Det gamle sykehusanlegget er en viktig del av den berømte og anerkjente norske leprahistorien, som nyter stor oppmerksomhet i mange deler av verden.

Lepraarkivene i Bergen, blant annet arkivene etter sykehuset, står på UNESCOs program for Verdens hukommelse.

RASKT SLUKKET

Bergen Skolemuseum i den gamle Latinskolen ble også utsatt for ildspåsettelse i samme tidsrom. Branntilløpet ble slukket på stedet før brannen fikk utvikle seg.

Også Latinskolen er fredet etter Kulturminneloven, og den eksisterende bygningen er fra 1706. Latinskolen ligger noen hundre meter fra St. Jørgens Hospital, og svært nær det tredje brannstedet ved Lille Øvregate torsdag.

Også Bergen Skolemuseum driftes av Bymuseet i Bergen. Også her fungerte brannvarslingsanlegg og ga tidlig varsling til brannvesen. Det er mindre vannskader og noe røykskader.

Kommentarer til denne saken