Biskop fikk Raftoprisen

José Raúl Vera López velsigner en gruppe mennesker og et sted i Parras de la Fuente, Mexico i oktober 2008.

José Raúl Vera López velsigner en gruppe mennesker og et sted i Parras de la Fuente, Mexico i oktober 2008. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Den katolske biskopen José Raúl Vera López (65) fra Mexico er tildelt Raftoprisen 2010 for sin kamp for menneskerettigheter og sosial rettferdighet.

DEL

– Han er en kompromissløs kritiker av maktovergrep og en fryktløs forsvarer av migranter, urfolk og andre utsatte grupper i det meksikanske samfunnet, skriver Raftostiftelsen i en pressemelding.

  • Nyheter

UREDD

Biskop José Raúl Vera López karakteriseres som en av de modigste kritikerne av menneskerettighetsbrudd i dagens Mexico. Han taler høyt og uredd om brudd på menneskerettigheter, maktmisbruk, korrupsjon og manglende rettssikkerhet – med fare for egen sikkerhet.

Å være menneskerettighetsforkjemper og journalist i Mexico er farlig i dagens Mexico, ifølge Raftostiftelsen. De utsettes for trusler, overvåking, arrestasjoner, forsvinninger og drap. Bare i fjor ble åtte meksikanske journalister drept

FORVERRET

Raftostiftelsen skriver i sin begrunnelse at de med prisen ønsker å sette søkelyset på den dramatiske og stadig forverrede menneskerettighetssituasjonen i Mexico. Myndighetenes forsøk på å kontrollere den økende volden i forbindelse med narkotikabandene, har ført til militarisering av samfunnet.

Prisvinneren står for et arbeid for positiv forandring i en vanskelig situasjon. Prisen løfter frem en forkjemper for de svakest stilte i det meksikanske samfunnet.

Raúl Vera mener kirken i Mexico bør ha en samfunnskritisk rolle. Han kritiserer kirkeledernes nære forhold til myndighetene, er opptatt av å sikre rettighetene til urfolk, fattige bønder og arbeidere. Han taler fangenes sak, og viser hvordan fattige kriminaliseres i det meksikanske samfunnet.

I motsetning til flertallet av presteskapet, gir han klart uttrykk for sin støtte til homofile og prostituerte.

Regionleder Tanja Clifford i Amnesty mener prisen er viktig.

– Vi har gratulert Raftostiftelsen med deres valg. Amnesty jobber også med menneskerettighets-problemstillinger i Mexico. Vi ser at bruddene er omfattende og at utviklingen har gått i feil retning i forbindelse med narkotikaproblematikken, sier hun til BA.

– STOLT OG GLAD

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, tar imot nyheten med glede.

– Jeg tenker at dette er en veldig gledelig og riktig utdeling. Biskop Raúl Vera er en av flere representanter for kirken i Latin-Amerika som engasjerer seg for menneskerettigheter, sier han til BA.

Nordhaug peker på at kirken har en viktig posisjon i Latin-Amerika.

– Fordi nesten alle er kristne der, har kirken en enestående posisjon. Ingen andre organisasjonen er like sterke og har et slikt nettverk. Kombinert med ledere som Raúl Vera, blir kirken en viktig faktor i menneskerettighetsarbeidet, påpeker Nordhaug.

– Jeg må si at jeg kjenner på kirkens vegne at jeg er både stolt og glad over denne utdelingen. Jeg blir selv inspirert til å stå på, fastslår Bjørgvin-biskopen.

Artikkeltags