110 mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps har vært på fjellet gjennom påsken i hele Hordaland, mens 100 personer har hatt hjemmeberedskap og vært klare til å rykke ut.

Det så en stund ut til å bli en rekordpåske med tanke på antall skader. Men dårlig vær de siste dagene gjorde at antall skader gikk ned mot slutten av påsken.

LES OGSÅ: Fare for stengte fjelloverganger

– Av alle bruddskadene som Røde Kors har behandlet denne påsken, var omtrent 13 prosent i Hordaland, forteller vaktleder Øystein Berg fra Røde Kors Hordaland sin informasjonssentral i Myrkdalen i en pressemelding.

Seks søkeoppdrag

Til BA sier Berg at hans mannskaper har bistått uheldige påsketurister som har trengt hjelp til å komme seg ut av terrenget på grunn av skader, noen har gått seg vill, andre har kjørt seg fast.

– Av de seks søkeoppdragene vi har hatt i Hordaland i påsken, har tre av dem vært i Bergen. Travlest har det likevel vært på Kvamskogen, og der har det vært mye bruddskader på barn, sier Berg til BA.

Han tror ikke barn i Hordaland er mer uheldig eller dårligere til å stå på ski enn andre steder i landet.

– Jeg tror nok at det høye tallet først og fremst har sammenheng med at Røde Kors i Hordaland har langt flere ute i påsken, enn hva som er vanlig i resten av landet. Når vi er overalt i fylket, så får vi også mange oppdrag. Det er også veldig høy aktivitet i Hordaland med mange aktive påsketurister, sier vaktlederen.

Tidlig påske - mange skader

Berg sier seg svært fornøyd med samarbeidet Røde Kors har hatt med AMK og politiet i påsken.

– Det har fungert veldig fint gjennom de oppdragene vi har deltatt i. Vi har statistisk sett mange skader i påsken når den kommer tidlig, men i år gjorde været sitt til at det ble litt færre skader enn forventet, sier Berg.

Statistikk tilbake til 2002 fra Røde Kors, viser at når påsken faller tidlig, er de flere skader på fjellet enn når de kommer sent.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men kanskje er det fordi det er finere vær, og dermed flere mennesker i fjellet, spekulerer Berg.

LES OGSÅ: Langfredag var den travleste dagen

Redusert beredskap i vinterferien

Røde Kors fortsetter å ha beredskap i fjellet utover uken, selv om påsken nærmer seg slutten.

– Omtrent halvparten av mannskapene våre reiser fra fjellet i løpet av ettermiddagen, men flere hjelpekorps opprettholder beredskap flere steder i fjellområdene gjennom vinterferien, sier Berg.

Snøskredfaren er nå redusert, men det vil fremdeles være lokale ustabile forhold i fjellet, spesielt i overgangen mellom våt og tørr snø.

– Det kan fremdeles være fare for våte løssnøskred. Vi oppfordrer alle som skal være på fjellet i vinterferien om å fortsatt holde seg oppdatert på de lokale skredvarslene, forteller Berg.

Mange oppdrag


Hjelpekorpsene i Hordaland har hatt forholdsvis mange oppdrag denne påsken. Totalt var det 33 ettersøkingsoppdrag i hele landet. Av disse var seks aksjoner (18 prosent) i Hordaland.

Røde Kors utførte 189 henteoppdrag i hele Norge. Av disse var 16 oppdrag (8,5 prosent).

Skadestatistikk

Dette er antall skader som har blitt behandlet av Røde Kors påsken 2016

Hele NorgeHorda-land
Bruddskader / forstuelser

Menn

1126

Kvinner

1115

Barn

14619

Totalt

36930
Skader hode, nakke eller rygg

Menn

244

Kvinner

232

Barn

291

Totalt

767
Sår- og kuttskader

Menn

551

Kvinner

400

Barn

465

Totalt

1366
Sykdom

Menn

221

Kvinner

141

Barn

101

Totalt

463
Andre skader

Menn

70

Kvinner

80

Barn

110

Totalt

260