Bjørn West-hytten i Lindås kommune brant ned til grunnen fredag ettermiddag. Det bekrefter brannvakten ved Bergen brannvesen.

  • Har du tips, video eller bilder? MMS med kodeord BAFOTO til 2229 eller e-post til [email protected].

– Vi fikk meldingen klokken 1444. Brannmannskapene var fremme klokken 1526, men det var ingenting de kunne gjøre, sier vaktkommandør Trond Jargren i Bergen brannvesen.

Anders Stusdal bor cirka 2,5 kilometer fra hytten.

– Det var en person som kom opp der for en times tid siden, for å være der i påsken. Han forteller at flammene sto opp fra taket da han kom, sier Stusdal til BA.no.

PÅSKEFERIEN ØDELAGT

Personen som var på vei opp til hytten, var Oddvar Fyllingen.

– Jeg var kanskje ti meter fra hytten. Da var hytten i full fyr, og flammene sto opp gjennom taket, sier Fyllingen, som er formann i Bjørn West-foreningen.

Ifølge Fyllingen har tre kvinner hatt tilhold i hytten tidligere i påsken. Kvinnene skal ikke ha vært ved hytten da det begynte å brenne.

Brannvesenet fikk melding om brannen i 1500-tiden langfredag.

– Det var ikke jeg som meldte fra, for det er ikke mobildekning der oppe. Det må ha vært noen som så brannen på avstand som varslet brannvesenet, sier Fyllingen.

– IKKE NOE Å REDDE

Brannmannskapene i Lindås måtte skaffe snøskutere for å komme frem til brannstedet.

– Vi spurte Røde Kors om skutere, men fikk låne av noen andre som allerede var der. Brannvesenet har ikke egne snøskutere, sier Jakob Hernar i Lindås og Meland brannvesen.

Han var en av ti brannmenn som rykket ut.

Med seg hadde mannskapene pumpeutstyr.

– Men hytten var fullt overtent da vi kom dit. Det var ikke noe å redde, sier Jargren.

– Den var totalt nedbrent da vi kom, og det viser jo bildene, sier Hernar.

Brannårsaken er foreløpig ukjent.

– VOLDSOMT TRIST

Oddvar Fyllingen reiste ned fra hytten mens det brant. Han er forberedt på at den nå er totalskadet.

– Den er nok helt nedbrent. Det er voldsomt trist, ikke minst for de gjenlevende gamle Bjørn West-veteranene, sier Fyllingen.

Bjørn West-hytten ligger 360 meter over havet øverst i Stusdalen i Lindås kommune. Den ble bygget i 1948 av Bjørn West-veteraner fra siste verdenskrig, og ligger på et nes ut i Sætravatnet.

TROR PÅ NY HYTTE

Bjørn West var en av flere Milorg-baser i det okkuperte Norge, opprettet i de siste dagene av andre verdenskrig i Matrefjella og Stølsheimen mot Bjordal, ifølge Wikipedia.

– Det er vi i neste generasjon som har brukt hytten de senere årene, vi som har hatt fedre som var med i Bjørn West, sier Fyllingen.

Hytten har også vært utlånt til skoleklasser og andre som har spurt.

– Blir den gjenoppbygd?

– Det har jeg tro på, sier Fyllingen.