Ble kastet ut av kafé fordi de slevde

Miljøarbeider Monica Gjetli, Bjørn L. Espeland og Endre Sognes følte seg overhodet ikke velkomne på Mandarinen kafé på Sletten senter.

Miljøarbeider Monica Gjetli, Bjørn L. Espeland og Endre Sognes følte seg overhodet ikke velkomne på Mandarinen kafé på Sletten senter. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

De tre psykisk utviklingshemmede og deres medhjelpere fikk beskjed om forlate kafeen på Sletten senter.

DEL

Tirsdag ettermiddag kom en gruppe på seks personer til Mandarinen kafe på Sletten senter. Tre av dem var psykisk utviklingshemmede, én av dem satt i rullestol. Alle tilhører Christiegården dagsenter.

KJØPTE KAFFE: Miljø­arbeider Monica Gjetle gikk for å hente kaffe til alle seks. De plasserte seg midt i lokalet, fem seks meter fra kassen og matvarene.

Mens Gjetli er i ferd med å hente siste kaffekoppen, gjør ekspeditøren henne oppmerksom på at de helst ikke ønsker den typen mennesker i lokalet.

– Hun kunne ikke skjønne at sånne mennesker har lov til å komme på offentlige steder, forteller Gjetle til BA.

Kafé-lederen er selv fra Singapore, og skal ha sagt at i hennes hjemland var det ikke lov å ta slike mennesker med på offentlige steder.

– Så sa hun at det var et problem å ha oss der, for da kunne de miste de normale kundene sine, sier Gjetle opprørt.

Hun reagerte først med vantro og sjokk.

– Jeg spurte de andre gjestene om de syntes det var et problem å ha oss der. Samtlige støttet oss og syntes den ansattes uttalelser var hårreisende, sier Gjetle.

SINT: Selv om de ikke fysisk ble kastet ut fra kafeen, følte gruppen seg svært uvelkomne, og valgte å forlate kafeen.

– Vi ble kastet ut! Hun sa ganske direkte at vi ikke var velkommen, sier Gjetle.

Hun ser ikke problemet med å ha utviklingshemmede personer som gjester.

– De er mennesker som skal lære seg å fungere i samfunnet. Det regnet ute, og vi syntes det var koselig å ta dem med på kafe. Det vet vi de setter pris på. Dessuten laget vi ikke en lyd. Den eneste som ga lyd fra seg var Endre som ble veldig glad da han fikk kaffe, sier miljø­arbeideren.

SJELDENT: Hugo Larsen, daglig leder på Christiegården, sier de bruker kafeen jevnlig - uten at det har oppstått problemer. Han betegner episoden som trist.

– Heldigvis opplever vi sjeldent slikt.

HYGIENE: Leder Sally Chan på Mandarinen kafe synes slevende gjester er et stort problem.

– Nå i disse svineinfluensatider er jeg veldig nøye med hygienen. Spytt og slev inneholder masse bakterier og må holdes langt unna matvarer, sier Chan, som er leder for Mandarinen kafe og restaurant på Sletten senter.

Hun er selv fra Singapore og stiller seg undrende til at psykisk utviklingshemmede tas med på offentlige steder.

– Her i Norge skal alt være så fritt. Der jeg kommer fra holdes slike personer unna offentligheten, og passes strengt på, sier hun.

MÅTTE DESINFISERE: Men hun hevder at kafeen har en rekke psykisk utviklingshemmede gjester som ikke utgjør et problem.

– Når de begynner å vandre fritt foran kassen og bakervarene her, reagerer jeg. Maten er ikke pakket i plast, og det er viktig å forhindre at spyttet deres havner på maten, sier Chan.

Hun mener pleierne som er med brukerne må passe bedre på.

– Tirsdag morgen hadde vi et tilfelle der en mann tok seg til rette foran kassen og griset til hele brusskapet. Da måtte vi desinfisere hele området, sier Chan.Hun hevder likevel at hun ikke kastet gjestene på dør.

– Nei, jeg spurte bare om de hadde lov til å ta dem med seg på offentlige steder. Jeg sa ingenting om utagerende adferd. Det er slevingen jeg reagerer på, sier Chan.

INVITERER IGJEN: Hun hevder andre gjester i lokalet reagerte negativt på gruppen. I en mail til Christiegården skriver hun:

«Imidlertid har vi flere kunder å ta hensyn til, og det var i den sammenheng at betjeningen i restauranten ønsket å gjøre oppmerksom på at deres adferd sjenerte de andre kundene».

Hun beklager også episoden, og sier det ikke var meningen å fornærme noen. Hun ønsker dem tilbake som gjester, så lenge de kan kontrollere slevingen.

Artikkeltags