Kenneth Veland (31) hadde god tid til nattbussen etter fest på byen. Han valgte å gå en omvei. Det skulle han aldri ha gjort.

– Jeg husker ingenting fra det som skjedde. Det siste jeg husker var at jeg var på byen. Så er det helt svart frem til jeg kom hit til Haukeland, sier Kenneth Veland til BA.

FATALT: Natt til søndag 12. juli, ble Kenneth Veland overfalt på vei til nattbussen fra et utested i sentrum. Ved Bergen Storsenter ble han utsatt for grov vold, samt frastjålet mobil, lommebok og nøkler. Skadene ble fatale. 31-åringen ble lam i høyre side av kroppen. Kjeven ble brukket på flere plasser, mens tennene ble skråstilte.

– Hvorfor gikk jeg ikke en annen vei? Hvorfor akkurat meg? Hvorfor holdt jeg meg ikke hjemme den kvelden?

Spørsmålene er mange og trasige.

NEDFOR: Det er snaue tre uker siden den tragiske hendelsen når BA møter Kenneth i kantinen på Haukeland. Askøy-mannen synes det er godt å komme seg ut av værelset på nevrologisk avdeling til en forandring.

– Ja, det er fint, sier han, men medgir at det er få lyspunkt i livet akkurat nå.

– Du har da kommet deg opp i rullestol og kan bli trillet rundt, sier moren så oppløftende hun kan.

Det som har skjedd har naturligvis gått hardt inn på hans nærmeste også.

– Det er for jævlig. Jeg fatter ikke hvorfor de måtte gå så hardt til verks. Hva er det godt for å slå ham halvt i hjel, spør faren Leon Veland.

Han vurderer å søke om voldsskadeerstatning.

LESEVANSKER: Kenneth risikerer et liv i rullestol, men klamrer seg til håpet om en dag å kunne gå igjen.

– Jeg merker ørlite fremgang i foten.

Han var ikke innlagt mange dager før det bar i gang med rehabiliteringstrening. Mandag skal han etter planen overflyttes til Nordås-senteret for videre rehabilitering, men det kan la vente på seg fordi han ikke klarer å spise. Selv om kjeveoperasjonen var vellykket, er han avhengig av intravenøs næring.

SYKEMELDT: Blodkarene i det høyre øyet er ildrøde. Kenneth har problemer med å fokusere på detaljer. Han klarer ikke å lese, og er også ute av stand til å skrive på grunn av lammelsen i høyresiden. Han må lære seg dette på ny, og er sykemeldt fra jobben i NB Marine ut året.

– Jeg satser på å komme tilbake i arbeid igjen, sier han og strekker ut venstrearmen etter kaffekoppen. Han tar en liten slurk og kremter.

– Det gjør vondt i kjeven.

FENGSLET: En 28 år gammel mann sitter varetektsfengslet siktet for ranshendelsen, mens en 36-åring er siktet for medvirkning.

– Vi vil ikke på nåværende tidspunkt gå ut med opplysninger om etterforskningen, sier Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikt.

En domfellelse hjelper ikke Kenneth på bena igjen, men det vil gjøre ham noe lettere til sinns.

– Det gjør det enklere om de blir tatt, sier Kenneth.

BA skrev i går om hvordan politiet fremover vil ha sterkere bemanning på utsatte tidspunkt som natt til fredag, lørdag og søndag.

– Det var på høy tid.