– Blir syke av dårlig økonomi

-Min jobb er å få deltakerne i «Luksusfellen» til å se og forstå hvordan og hvorfor de har havnet i denne situasjonen. Det må være utgangspunktet for å ta tak i problemene, sier Cecilie Lynum. Bergenseren er en av flere programledere i TV3-programserien.

-Min jobb er å få deltakerne i «Luksusfellen» til å se og forstå hvordan og hvorfor de har havnet i denne situasjonen. Det må være utgangspunktet for å ta tak i problemene, sier Cecilie Lynum. Bergenseren er en av flere programledere i TV3-programserien. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

«Luksusfellen»-programleder Cecilie Lynum mener det er viktig at vi tør å snakke om økonomiske problemer.

DEL

– Hvorfor trenger vi et program som «Luksusfellen»?

– Økonomi og forbruk er en viktig del av livet. Mange opplever problemer med økonomien, til tross for at det er høyt lønnsnivå og lav arbeidsledighet i Norge. Det er et stort tabu å blottstille sin dårlige økonomihåndtering, og mange evner ikke å gripe fatt i problemene før det er for sent. «Luksusfellens» misjon er å lære nordmenn god forbrukeradferd. Målet er større åpenhet omkring personlig økonomi.

KARTLEGGER SITUASJONEN

– Du er utdannet psykolog. Hvor tar du tak med folk i en fortvilet økonomisk situasjon?

– I hvert program er vi to programledere, en økonom og en psykolog. Min jobb er å få deltakerne til å forstå hvordan og hvorfor de har havnet i denne situasjonen. Det må være utgangspunktet for å ta tak i problemene. Sammen kartlegger vi fastlåste mønstre og motiverer til å endre holdninger og vaner. Vi jobber med planlegging, prioritering, struktur og håndtering av impulsivitet.

– Mange kan ikke forklare hvorfor de ikke har tatt tak i situasjonen før? Hva tror du er forklaringen på at det blir slik?

– Mange innser ikke at de har mistet kontrollen på forbruket før det er for sent. Ikke sjelden er det en av partene i et forhold som melder kjæresten på «Luksusfellen». Parforholdet er i ferd med å ryke på grunn av økonomisk rot. Mangel på impulskontroll, på å tenke langsiktig, et galopperende kredittkortforbruk og liten ansvarsopplevelse ved tilbakebetaling av lånte penger, går igjen.

– Selv når kravene går til inkasso, kaster mange brevet i bosset og lukker øynene?

– Når gjelden vokser seg stor nok, resignerer mange. Økonomien blir uoversiktlig og uhåndterbar. Det gjør at enkelte fortsetter å leve som om de ikke hadde lån. For de fleste går situasjonen etter hvert på helsen og forholdet løs.

– Enkelte kjøper røyk og snus, men har ikke råd til å la ungene gå i bursdagsselskap? Andre hiver strømregningen, men kjøper større TV? Hvorfor prioriterer vi så irrasjonelt?

– Mange vil ha så mye, både i pose og sekk og som naboen. Å velge egne goder og leve ut sine ønsker fremfor å sørge for å dekke barnas behov, er egoistiske og egosentriske trekk. I «Luksusfellen» hører vi oftere utsagn som «det skal i hvert fall ikke gå ut over barna». Det er sårt og vondt for foreldre.

– SISTE MULIGHET

– Hvorfor tror du folk stiller opp hos dere og blottlegger sin økonomiske ruin?

– Mange ser på en deltakelse hos oss som den siste og eneste muligheten de har til å få økonomisk frihet igjen. Flere har havnet mellom to stoler, og vi tilbyr hjelp som ikke er tilgjengelig andre steder. Bankene vil ikke hjelpe dem, fordi de har vist dårlig betalingsmoral, mens kommunen ser på deltakerne som litt for ressurssterke fordi de ofte har god inntekt. Uansett er det modig av dem.

– Hva vet dere om hvordan det i dag går med folk som har stilt opp i programmet?

– I fjor laget vi et program med tidligere deltakere. Det er gått bra med de aller fleste. Spesielt barnefamiliene. Noen har dessverre ikke vært villige – eller klart – å leve på et rimelig stramt budsjett over flere år. Da går det ikke lange tiden før namsmannen står på døren. Men dette er jo deltakernes egne valg.

VAR «HALLODAME»

– Til daglig er du lektor ved Politihøyskolen. Hva underviser du i der?

– Jeg er høyskolelektor og ansvarlig for psykologiopplæringen på bachelorutdannelsen.

– Det er mange år siden du var «hallodame» og programleder i TV 2?

– Det var en fantastisk tid. Jeg startet året etter TV 2 kom på luften, så det å følge kanalens utvikling var en helt unik opplevelse. Spesielt husker jeg med glede det gode kollegiale samholdet, og er takknemlig for at jeg den dag i dag har nær kontakt med mange av dem. Det var en bratt og uvurderlig læringskurve med mange år på direkten.

– Hvor ofte er du i hjembyen, og hva er grunnen til at du reiser «hjem»?

– Jeg er bergenser av hele mitt hjerte, og stolt og glad i byen min. Det blir dessverre ikke så ofte turer hjem til Bergen som jeg skulle ha ønsket, da jeg savner både familie og gode venner. Men det er alltid så utrolig godt å komme «hjem».

Artikkeltags