Se hvordan arkitekten forvandlet 1970-tallsleiligheten

Slik så stuen i leiligheten i Øyjordsveien ut før Ole Martin Støwer gikk løs på den.

Slik så stuen i leiligheten i Øyjordsveien ut før Ole Martin Støwer gikk løs på den. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

«Velkommen tilbake i tid – dette er genuin retro!», het det om leiligheten i salgsannonsen.

DEL

Tapeter i psykedeliske, fargerike mønstre på alle vegger og oransje kjøkken skremte ikke Ole Martin Støwer. 

– Jeg falt i utgangspunktet for utsikten og området, men bodde der i tre måneder før jeg begynte å pusse opp. Det var ganske fascinerende, forteller han til BA.

I mars 2012 kjøpte tømreren og arkitekten leiligheten i Øyjordsveien både megleren og BA omtalte som stedet der «tiden hadde stått stille».

I løpet av ett år forvandlet Støwer leiligheten totalt.

Se bildene av forvandlingen i bildeserien lenger nede i saken.

Saken fortsetter under.

Jeg falt i utgangspunktet for utsikten og området, men bodde i leiligheten i tre måneder før jeg begynte å pusse opp.

Ole Martin Støwer
Slik ser stuen i Øyjordsveien ut nå. Bak Veggen til venstre er kjøkkenet.

Slik ser stuen i Øyjordsveien ut nå. Bak Veggen til venstre er kjøkkenet. Foto:

Kamp om leiligheten

Det var flere som så potensialet i den særegne leiligheten på 33 kvadratmeter med en prisantydning på 890 000 kroner.

Etter budkamp endte Støwer opp med å punge ut 1,3 millioner kroner for 1970-talls herligheten.

– Som førstegangskjøper hadde jeg et ganske lavt budsjett til kjøp og oppussing, så jeg måtte satse mye på egeninnsats, gjenbruk og å finne materialer som ikke kostet så mye, forteller han.

Informasjonsleder Paal Mork ved Norsk Folkemuseum uttalte i forbindelse med salget av leiligheten at den burde «bevares på rot», men det var ikke arkitektens plan.

– Etter å ha brukt tre måneder til å tegne og tenke ut løsninger, satte jeg sagen i veggen, forteller Støwer.

Ole Martin Støwer, tømter og arkitekt, kjøpte leiligheten der tiden hadde stått stille i 2012 og totalrenoverte den.

Ole Martin Støwer, tømter og arkitekt, kjøpte leiligheten der tiden hadde stått stille i 2012 og totalrenoverte den. Foto:

Helhetlig uttrykk

Leiligheten, der en kvinne hadde bodd i 40 år, hadde mye plassbygget interiør. Det ville Støwer ta videre.

– Siden leiligheten var ganske liten, var det greit å få utnyttet plassen så godt som mulig. Jeg brukte også tid på å finne løsninger som gjorde at jeg fikk dagslys så langt som mulig inn i leiligheten, sier han.

Det viste seg at mye av var i dårlig stand i leiligheten, med blant annet gjengrodde rør.

– Jeg fikk skiftet alt av rør og elektrisk anlegg. Badet og løsningen med dusj i et kott for seg selv, var den største utfordringen å få skikk på, forteller Støwer.

Han var opptatt av å skape et helhetlig uttrykk på den lille plassen.

– Jeg valgte gran til gulvene, eik til kjøkkeninnredningen og bjørk til alt finerarbeidet.

Boksløsning

I tillegg til at alle overflater er fornyet, har Støwer endret romløsningen. Fra seks-syv dører tidligere, har leiligheten nå én dør til badet og en skyvedør til sovealkoven.

– Siden alle veggene var frittstående, kunne jeg gjøre mye med romløsningen. Jeg bygget blant annet en slags boks som fungerer som en vegg rundt kjøkkenet og mot sovealkoven. I den er det også bygget inn oppbevaring, forklarer han.

Etter ett års arbeid, 180 000 kroner brukt på materialer, rørlegger og elektriker og mangfoldige timer med egeninnsats, rakk Støwer å nyte tilværelsen i leiligheten i ett år før han solgte den i fjor.

– Jeg ble veldig fornøyd. Leiligheten ble praktisk, samtidig som den har noen visuelle særegenheter. Grunnen til at jeg solgte var at jeg skulle flytte til Trondheim, sier trønderen.

Nye eiere

Støwers innsats gjorde at han kunne innkassere en pen gevinst da han solgte leiligheten i fjor. De nye eierne, det kinesiske paret Ren Li og Lu Zhang, trives godt i Støwers verk.

– Vi liker stilen, den er ganske skandinavisk. Vi har kjøpt møbler som matcher. Det er en god følelse å bo her selv om det er lite. Når vi fyrer opp i peisen er det veldig koselig, sier Ren.

Ren Li og Lu Zhang kjøpte leiligheten av Ole Martin Støwer i fjor og trives godt.

Ren Li og Lu Zhang kjøpte leiligheten av Ole Martin Støwer i fjor og trives godt. Foto:

Artikkeltags