Eksperter forventer at boligprisene i Bergen stuper i 2018

Artikkelen er over 1 år gammel

Fem prosent nedgang for Bergen i ny prognose – klart mest av storbyene.

DEL

Eiendom Norge presenterte fredag sin prognose for det norske boligmarkedet for 2018. Det er lystig lesing for dem som prøver å komme seg inn på markedet i Bergen, men mindre positivt for dem som skal selge og flytte fra byen.

 • Se prognosen nederst i saken.

Fem prosent nedgang forventer analytikerne. Til sammenligning ventes prisene i Stavanger å synke tre prosent, i Trondheim fire prosent, mens prisene i Oslo ventes å stå på stedet hvil.

– I Bergen tilsier den lave befolkningsveksten og høye boligbyggingen at prisene vil fortsette å falle gjennom 2018. Utbudet av bruktboliger er stort, og vi har fått tilbakemeldinger om at mange nye nyboligprosjekter vil bli lansert i første halvår 2018. Det vil trolig få betydning for boligprisutviklingen, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Tror på moderat januareffekt

Totalt for hele landet viser prognosen en prisnedgang på en prosent.

– Den store tilbudssiden i boligmarkedet i mange deler av landet tilsier at den normale januareffekten med en sterk vekst i boligprisene vil bli vesentlig mer moderat, og at utviklingen i første halvår for øvrig vil bli svak. Siden mesteparten av boligprisprisveksten normalt tas ut i første halvår, tilsier det en svak boligprisutvikling i året under ett, sier Dreyer.

Statistisk sentralbyrå spådde at prisnedgangen først vil snu i 2019 da de i slutten av november la frem sin siste rapport om utsiktene for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2020.

Hovedkonklusjonen var en fortsatt moderat økonomisk oppgang, med en vekst i fastlandsøkonomien på knappe 2 prosent de neste årene. Men oppgangen dempes av fallet i boligprisene. Innen utgangen av neste år vil prisene være knapt 10 prosent lavere enn nivået i første kvartal i år, ifølge SSB-økonomene.

Bra for førstegangskjøpere

Prognoser for de store byene

Forventet utvikling i nominelle priser gjennom 2018 (12 måneders vekst):

 • Bergen: - 5 prosent
 • Stavanger -3 prosent
 • Trondheim: - 2 prosent
 • Oslo: 0 prosent
 • Norge totalt: -1 prosent

Kilde: Eiendom Norge

DNB opererer ikke med regionale prognoser, men også de forventer nedgang i de nasjonale boligprisene.

– Vi tror at boligprisen i gjennomsnitt kommer til å være tre prosent lavere i 2018 enn i år. Det innebærer at prisene i desember 2018 vil være seks prosent lavere enn da vi nådde toppen i mars 2017, forteller Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB, til BA.

Hun mener nedgangen er det beste som kunne skjedd etter den voldsomme veksten i 2016.

– I februar i år var boligprisene 13 prosent høyere enn ett år tidligere. Det er vanskelig å forklare med normale faktorer, og var nok mer enn mange er komfortable med. Derfor kom myndighetene på banen med boliglånsforskriften som har hatt en tydelig effekt, sier Haugland og fortsetter:

– Om boligprisene hadde galoppert videre kunne den allerede store gjelden blant boligeiere bygget seg for mye opp. Samtidig kan førstegangskjøpere nå komme inn i et mindre vanskelig marked fra deres synsvinkel.

Prognoser for de store byene

Forventet utvikling i nominelle priser gjennom 2018 (12 måneders vekst):

 • Bergen: - 5 prosent
 • Stavanger -3 prosent
 • Trondheim: - 2 prosent
 • Oslo: 0 prosent
 • Norge totalt: -1 prosent

Kilde: Eiendom Norge

Artikkeltags