Bonden venter fortsatt i spenning

FPU-leder Christoffer Thomsen.

FPU-leder Christoffer Thomsen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Christoffer Thomsen i FpU har ikke latt høre fra seg.

DEL

I forbindelse med landbruksoppgjøret i mai, kom FpU-fylkesformann i Hordaland, Christoffer Thomsen, i allmennhetens søkelys for kontroversielle uttalelser om norske bønder.

Han tvitret «Kom dere i arbeid som vanlige folk» til Norges Bondelag, og uttalte til BA at det ikke var noe tap om vi mistet norsk jordbruk.

Thomsen høstet mye kritikk for uttalelsene, som han senere kalte en spissformulering. Ettersom han antydet at norske bønder er late, ble Thomasen invitert til å jobbe på gård av Arne Hartveit på Osterøy.

Dette takket Thomsen ja til.

– VAR VEL EN PR-JIPPO

Men siden 15. mai har ikke gårdbruker Hartveit hørt noe fra FpU-politikeren. Hartveit mistenker det hele var et spill for galleriet.

– Det var vel en ren PR-jippo. Det forstår jeg jo – at han ville utnytte situasjonen til partiet sin fordel, sier Hartveit.

Han tenker Thomsens uttalelser kan ha ført til «mye styr» innad i partiet, og at politikeren, som i vår skrev sin bacheloroppgave på BI, kan ha fått nok.

– Det er jo ikke alltid så gøy å få kjeft, og jeg tror ikke alle partikollegene var helt enige med ham.

En av dem som i etterkant av uttalelsene uttalte seg kritisk om Thomsens utspill, var leder i Bergen Frp, Eiler Macody Lund:

– Dette er ikke Frps politikk. Utsagnene bygger på uvitenhet og en feil forståelse av vår politikk. Han kan ikke ha lest partiprogrammet godt nok, sa han i mai.

– HJERTELIG VELKOMMEN

Men Hartveit forteller at Thomsen fortsatt er velkommen til å gjøre gårdsarbeid på Osterøy.

– Han er velkommen. Det er jo positivt at de vil jobbe litt, byfolkene. Jeg tror ikke jeg har tatt skade av det – det er tross alt arbeid som holder samfunnet i gang, sier han til BA.

Hartveit forteller at det er nok av arbeid som foregår på gården hans for tiden, uten at alt nødvendigvis er for ferskinger.

– I dag har jeg presset rundboller, men det er ikke et arbeid en setter helt ferske til. Det gjøres med traktor, er uvant for mange og blir fort bare rot.

VIL GI INNSIKT I BONDEHVERDAGEN

Likevel er det nok råd å finne arbeid, selv til byfolk.

– Å plukke stein er typisk nybegynnerarbeid, men jeg tror ikke det vil være noe problem å finne fornuftig arbeid til ham.

– Ungdommer har sagt jeg bare må kjøre ham hardt, men jeg synes det vil være ritigere å gi ham litt fornuftige oppgaver så han får litt innsikt i hverdagen vår.

Hartveit presiserer likevel at Thomsen ikke er nødt til å følge opp utfordringen hvis han ikke vil.

– Hvis han vil trekke seg, blir jeg ikke lei meg for det. Jeg har ikke noe prestisje i den saken. Det er vel han som har størst fallhøyde.

– HAR GÅTT I ETT

Christoffer Thomsen har vært vanskelig å få tak i for BA. Vi forsøkte flere ganger i går og i dag. Han ringer oss tilbake etter at vi var i kontakt med hans mor.

– Ja, det var jeg som skulle ta kontakt med gårdbruker Hartveit. Det har jeg ikke gjort enda, for det har gått i ett. Jeg har vært på ferie etter skolen, og er på jobb nå. Jeg skal ta kontakt med ham neste uke, det er planen min, så får vi satse på at det passer for Hartveit, sier Thomsen til BA og tenker seg litt om:

– Jeg ringer ham i dag!

– Hva håper du at du får gjøre på gården?

– Jeg har lyst til å være med på mest mulig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken