For kampviljen til studentene i Bergen er om mulig enda større etter at okkupantene ble fjernet av politiet i morgentimene i går.

Nærmere 100 møtte frem foran administrasjonsbygget for å gi klar melding om tingenes tilsynelatende tilstand til universitetsrektor Kirsti Koch Christensen.

- DU BRYR DEG IKKE
– Universitetsledelsen er mer opptatt av å drikke kaffe med kolonistene, slike som Herman Friele, enn å ordne opp i boligmangelen for studentene, ropte en student.

Koch Christensen mente studentene selv hadde ødelagt det som kunne vært en fruktbar dialog ved å bryte loven og okkupere et hus som tilhører universitetet.

– Vi kan selvsagt være med på å diskutere studentenes boligsituasjon i byen. Men det må foregå på normalt vis, sa rektoren.

Studentene lovet at boligaksjonen vil fortsette, blant annet ved hjelp av underskriftskampanjer.

BØTER ELLER FENGSEL
Men for elleve studenter er boligaksjonen blitt langt mer alvorlig enn litt skittkasting mot universitetsledelsen.

Klokken 0700 i går morges gikk politiet til aksjon og pågrep fem jenter og seks gutter fra det okkuperte huset.

– Vi våknet av at politiet slo inn døren og knuste noen vinduer, sier Ståle Holgersen.

Både politiet og studentene er enige om at selve aksjonen gikk rolig for seg.

– De oppførte seg i alle fall bedre enn det ledelsen ved universitetet har gjort, sier Holgersen.

Okkupantene ble dimittert fra Bergen politidistrikt kort tid etter aksjonen, men er så langt fra ferdige med lovens lange arm.

– De elleve er mistenkt for brudd på straffelovens paragraf 395, som omhandler besittelse av annen manns eiendom. I tillegg er de mistenkte for brudd på politiloven, i og med at de ikke fulgte politiet pålegg om å fjerne seg fra huset, sier politiadvokat Einar Råen.

Straffelovens paragraf 395 har en strafferamme på inntil tre måneders fengsel, men det blir trolig aktuelt å ilegge studentene bøter.

– Slike saker løses som regel med bøter. Hvor store bøtene vil bli, verken kan eller ønsker jeg å si noe om. Men bøtene skal bestemmes individuelt, og siden vi snakker om studenter har de neppe mye å rutte med, sier Råen.